Coevorden – In het kader van de tentoonstelling ‘Dood en begraven’ houdt Stedelijk Museum Coevorden een lezing over graftrommels. Pieke van Doorn-Witteveen vertelt zondag 8 september over de herkomst en restauratiemogelijkheden van graftrommels.

Graftrommels werden vroeger op graven gelegd als een grafstuk. Graftrommels komen in diverse vormen voor, zoals ovaal of rond, van metaal of van hout. De voornamelijk metalen kransen van metaal, met bloemen van porselein of metaal, worden afgesloten door een glasplaat. De graftrommel met krans zorgde ervoor dat de traditie van het meegeven van (groenblijvende) planten aan de overledene gecontinueerd kon worden.

Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog te maken gehad met grote ruimingen op begraafplaatsen en kerkhoven. Waarschijnlijk zijn er nog ongeveer 1000 trommels met of zonder inhoud overgebleven waarvan de meeste in zeer slechte staat zijn. Foto’s uit 2009 tonen aan dat er in Coevorden nog vijf trommels aanwezig waren, waarvan één op de katholieke begraafplaats en vier op de gemeentelijke begraafplaats.

Voor de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Coevorden heeft het Graftrommelmuseum in Veenhuizen twee trommeltjes ter beschikking gesteld. Het trommeltje van Grietje Popken heeft in Vries op de begraafplaats gestaan. Het andere trommeltje komt van de begraafplaats in Stuifzand (gemeente Hoogeveen) en was voor Jan Kleis.

Pieke van Doorn-Witteveen en Evert Jan Halkus hebben in 2015 de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels opgericht. Evert Jan Halkus, een van de schrijvers van het boek ‘Graftrommels en (Kunst) Grafkransen in Nederland’, restaureert met zijn vrouw de glaskralenkransen, die ook voorkwamen in de trommels. De vier andere medewerkers namen de kransen van metaal met porseleinen bloemen onder handen. Omdat er nog weinig kennis overgebleven is over de graftrommels is elke restauratie weer een ontdekkingstocht.

De afgelopen jaren hebben al veel gemeenten en een enkele particulier de restauratiemogelijkheden ontdekt. Het boek ‘Graftrommels en (kunst) Grafkransen’ van Leon Bok en Evert Jan Halkus is op de dag van de lezing te koop. Tijdens de lezing is ook de tentoonstellingspublicatie ‘Dood en Begraven’, geschreven door historicus Gerrit Kleis, verkrijgbaar.

Deelname aan de lezing kost 5 euro p.p. Aanmelden kan uiterlijk tot 4 september door een e-mail te sturen naar info@museumcoevorden.nl onder vermelding van ‘lezing graftrommels ’. De lezing wordt gehouden in het museum en begint om 15.00 uur.