Dalen – De Miss Summerverkiezing in Dalen blijft ongekend populair. De 28ste editie staat alweer op stapel: op zondag 25 augustus is het zover. De organisatie heeft er weer zin in en de kandidaten niet minder!

De organisatie bestaat dit jaar uit Rochelle Bakker, Mayke Bos, Mariëlle Schipper, Leonie Wiers, Marja Westenbrink en Judith Pelgrim. Zij gaan er eens voor zitten om hun ervaringen en wetenswaardigheden te delen.

Henk de Jonge en Theo Kalkdijk legden in 1992 de basis voor het succesvolle evenement. Voor dit idee werden zij bij de 25ste Miss Summerverkiezing geëerd en kregen een tegel op de Walk of Dalen. Dat vinden de dames van de organisatie nog steeds heel mooi.

Die basis bestaat nog steeds: elke kandidate wordt gesponsord door een bedrijf en de presentatie is professioneel door een maandenlange voorbereiding. In de loop der jaren waren vele inwoners van Dalen betrokken bij het evenement, zodat er steeds vernieuwingen waren.

Eerste miss

“In het begin”, weten de dames van de huidige organisatie, “waren er geen gastheren en was er niet zoveel ruimte voor dans. Wel was de presentatie altijd perfect.” Mariëlle Schipper weet nog dat de dochter van de dominee een keer heeft gewonnen en zij meent dat dat tijdens de eerste editie was. Dat klopt inderdaad: de eerste Miss Summer was Paulien den Arend.

Wow

Mayke Bos woont destijds niet in Dalen, maar kwam vanuit Dalerveen regelmatig kijken naar de verkiezing. “Ik dacht ‘Wow’, zo mooi vond ik het.” Dat leidde ertoe, dat Mayke zelf meedeed in 2011. Sinds 2014 maakt zij deel uit van de organisatie en zij woont inmiddels in Dalen. Marja Westenbrink is er het langst bij betrokken: zij draait inmiddels voor het negende jaar mee.

De afgelopen tijd werden de acht deelnemers bekendgemaakt. ‘De eerste kandidaten voor de verkiezingen”, vertelt Rochelle Bakker, “meldden zich al in een vroeg stadium, maar de bedrijven kunnen zelf een miss voordragen of zij vragen ons of er een kandidaat is. Het kost overigens weinig moeite om belangstellende bedrijven te vinden.”

Van kuiken naar zwaan

Vaak weten deelnemers niet precies wat hen te wachten staat. “Ze gaan echt een traject in, waarvan ze veel leren”, stelt Marja Westenbrink. Leonie Wiers vult aan: “Je ziet dat de meiden zich gaandeweg ontwikkelen, zij groeien enorm.”

Marja: “In het begin zijn de meiden wat verlegen als zij voor de microfoon moeten praten en als je ziet hoe zij dat doen bij de verkiezingen: ze beginnen als kuiken en eindigen als zwaan.” Leonie vertelt, dat er een bovendien een hecht team ontstaat. Mariëlle lacht: “Zij zijn zelfs laatst wezen stappen en hebben in de club nog even hun dans geoefend. Zij zijn sowieso fanatiek, want vaak komen zij al eerder op de repetitieavonden om nog te oefenen.”

Dansshow

De dames van de organisatie genieten zelf ook van die ontwikkelingen en alle zaken eromheen. Vanuit Dalen en directe regio verlenen vele bedrijven medewerking en steun. De dames noemen in dit verband In2Dance, die vanaf het begin betrokken is bij de voorbereidingen en zorgt voor een prima show. De bedrijven, die de missen sponsoren, zijn natuurlijk al bezig met hun opkomstact. Marja: “We geven wel tips, maar we willen de creativiteit van de bedrijven niet inperken.”

Gedenkwaardig

Een gedenkwaardige editie was die in 2015. “Het leek erop, dat het droog zou blijven, maar de wind draaide. We waren net gestart toen het begon te regenen. En het bleef regenen. Achter de schermen”, aldus Marja, “werd door iedereen zo hard gewerkt om er het beste van te maken. Aan alle kanten schoten mensen te hulp, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het podium niet te glad werd.”

Hoogtepunt

Een hoogtepunt in de historie was de 25ste editie. Marja: “We hadden alle oud-missen bij elkaar en we hielden verkiezingen voor de Little Miss en de Seniormiss. Verder ontstond de Walk of Dalen en hielden de ondernemers de Miss Summerweken.”

Hoofdkwartier

Het hoofdkwartier tijdens de verkiezing van dit jaar is op een andere locatie: de dorpskerk, waarvan het bestuur graag meewerkt aan het evenement.

Reis door de tijd

Het thema is ditmaal ‘Tijdloos’. Qua muziek wordt een reis door de tijd gemaakt. Het programma begint met een film, waarin acht historische punten in Dalen worden uitgelicht. De opnamen van de film zijn reeds gemaakt, waarin de kandidaten natuurlijk een prominente rol vervullen. “Dat was zo leuk om te doen”, aldus de organisatiecommissie. De film is gemaakt door Studuo 28 met hulp van vrijwilligers van Stichting Aold Daol’n.

Verbinding

De organisatie is het erover eens: het evenement verbindt jong en oud. “Het verbindt mensen en het is een evenement van hier. De basis is sterk, maar elk jaar is er iets vernieuwends.”

Verrassingen

De dames beloven ook dit jaar een groots evenement met diverse elementen, die zij nog niet uit de doeken doen. Natuurlijk vertellen zij ook nog niet wie er in de jury zitten, omdat dat ieder jaar een verrassing is. Eén naam is wel tevoren bekend: de Miss Summer van 2018, Demi Nijkamp. Een nieuw onderdeel in de grote pauze is de Misterverkiezing. De presentator is reeds bekend: Wouter Koops, die dat de laatste twee jaar reeds voortreffelijk deed.

Misterverkiezing

Een nieuw element in de Misterverkiezing, die tijdens het programma plaatsvindt.

Kandidaten

De acht kandidaten zijn in volgorde van opkomst: Nienke Meppelink (Welkoop Coevorden, Emmen en Nieuw-Amsterdam), Iris Dubbink (Kappers Anno nu), Manon Janssen (Horeca Dalen), Louisa Olie (Jodys Beauty & Visagie), Elles Renting (Vancouver Vastgoed), Floor Swierts (Kentfort Financiële Diensten), Yentel van Rijt (Opgeruimd jezelf zijn) en Lois Vroling (Nagel Company).

Programma

De 28ste editie van de Miss Summerverkiezing op zondag 25 augustus begint om 14.00 uur. In het centrum van Dalen staat de grote catwalk met het grote horecaterras.

Na de opkomst- en bedrijvenronde en de gezamenlijke ronde is er een grote pauze, waarin loten worden verkocht voor mooie prijzen. De laatste ronde is de galaronde. Bovendien is er tijdens het programma de Misterverkiezing. Rond 17.00 uur is bekend wie Demi Nijkamp opvolgt als Miss Summer.

Informatie

Meer informatie staat op de website van Miss Summer Dalen, Facebook en Instagram.

Bron: Lelie van Dalen