Coevorden – Dit jaar is het 78 jaar geleden dat in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 bijna alle Joden uit Drenthe zijn weggevoerd. Sinds die tijd is er geen Joodse dienst meer geweest in de synagoge in Coevorden. Nu houdt rabbijn Tamarah Benima weer een dienst in de synagoge zodat de bevolking uit de regio kennis kan maken met een Joodse gebedsdienst zoals die tot 2 oktober 1942 elke vrijdagavond in de sjoel werd gehouden.

De gebedsdienst wordt gehouden op vrijdag 14 februari vanaf 19.00 uur. De entree is gratis, maar opgave is noodzakelijk in verband met de beperkte ruimte. Aanmelden kan via info@synagoge-coevorden.nl.

Tamarah Benima is rabbijn bij drie Joodse gemeenten, waarvan de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland (PJGNN) er een is. Hier begon zij in 2005 haar stage als rabbijn en sindsdien is zij verbonden aan de synagoge te Zuidlaren waar de kehilla, Joodse gemeente, bijeenkomt. Benima is opgeleid aan het Robert A. Levisson Instituut, de eerste rabbijnenopleiding in Nederland van de Liberaal Joodse Gemeenschap. Haar werk omvat het leiden van diensten, lesgeven (onder andere aan mensen die Joods willen worden), voltrekken van Joodse huwelijken, leiden van Joodse begrafenissen, geven van pastorale zorg en het houden van lezingen.