Coevorden – Werkgroep Weeshuisweide is trots dat ze kan bijdragen aan het bewaren van de koepel, het historische en culturele erfgoed. De koepel, bekend van de Ganzenmarkt én de film Fanfare van Bert Haanstra, wordt compleet gerenoveerd.

De koepel doet op zondag 28 juli en 8 september dienst waarvoor die ooit gemaakt is: een plek om muziek te laten klinken. Daarna verhuist de koepel naar de Markt voor de Ganzenmarkt en de intocht van Sinterklaas.

Historie

De koepel stond in 1953 in Giethoorn. De film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra is opgenomen in Diever en daarvoor is de koepel gebruikt. De koepel is waarschijnlijk rond 1965 naar Coevorden gekomen en was niet meer weg te denken bij de Ganzenmarkt en de intocht van Sinterklaas. In 1972 had de koepel het zwaar te verduren tijdens een hevige storm. In 2011 werd de koepel gerenoveerd ter gelegenheid van de vijftigste Ganzenmarkt, waarin Geert Talens een groot aandeel had. De jaren erna werd de koepel weer gebruikt. Eind oktober 2013 kreeg een storm weer vat op de koepel en liep flinke schade op. Toch kon de koepel weer worden opgelapt voor de Ganzenmarkt.

Opbouw

Door het gebruik van nieuwe materialen krijgt de koepel een uitstraling die verfrissend is, met respect voor traditie. De koepel is inmiddels teruggebracht in de originele kleuren. De opbouw wordt in één dag gerealiseerd dankzij een groep vrijwilligers, bestaande uit Geert Talens, René Fleurke, Arnold Faas, Henk Wessel en Ronald Hamberg. Deze mannen gaan er op vrijdag 19 juli mee aan de slag. Zeilmakerij De Pelle uit Zwinderen zorgt voor een nieuw zeil.

Er zijn plannen om volgend jaar het jubileum van de Koepel 70 jaar te vieren. Dat gaat gepaard met het vertonen van de film ‘Fanfare’ in Theater Hofpoort.

Op de foto v.l.n.r. Geert Talens, Arnold Faas, Saskia Kluwen (namens Werkgroep Weeshuisweide) en René Fleurke.