Coevorden – Leerlingen van 4havo en 4vwo van het Technasium van De Nieuwe Veste hebben een prachtig resultaat behaald tijdens de Ultimate Solar Boat Challenge. Zij behaalden een vijfde plaats in het eindklassement.

De Young Solar Challenge is een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek. Jongeren kunnen zelf hun zonneboot bouwen. Zo komen zij niet alleen in contact met techniek, maar ook nog eens met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen zaken als teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring een belangrijke rol.

Dit schooljaar is voor de eerste keer de Elfstedentocht gevaren door de Young Solar. De tocht ging vanuit Leeuwarden via Sloten, Workum, Franeker, Birdaard en Dokkum weer terug naar Leeuwarden. Dat gebeurde in vijf etappes, verdeeld over twee weekenden.

De leerlingen van De Nieuwe Veste sloten het eerste weekend af met een twaalfde plek van de 27 deelnemers. De laatste drie etappes gingen steeds beter en het team kwam als eerste over de finish op de Grote Wielen in Leeuwarden. Dat was goed voor een tweede plaats in de dagetappe en de vijfde plaats in het eindklassement.

Er werd constant gecommuniceerd met de schipper vanuit de volgauto. Strategie is een heel belangrijk onderdeel van de wedstrijd, want tijdens de wedstrijd stilvallen heeft consequenties voor het eindklassement.

Leerlingen en de begeleiding bedanken de sponsoren voor hun financiële ondersteuning.