Coevorden – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste vergadering van dit jaar 114.037 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 37 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Bommen Berendconcert

Stichting Verbonden in Verhalen kan rekenen op een bijdrage van 10.000 euro voor het Bommen Berendconcert op 25 en 26 augustus in het magazijnencomplex van defensie in Coevorden. In 2022 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar zich in Nederland voltrok, ook in het noordoosten van de toenmalige Republiek. De bisschop van Münster (Bommen Berend) leverde strijd tegen Coevorden en Groningen. Coevorden werd veroverd, Groningen werd ontzet en op 30 december werd Coevorden heroverd.

Met het Bommen Berendconcert, dat in Coevorden, Groningen en Münster wordt opgevoerd, wordt dit herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Voor dit concert wordt een speciaal muziektheaterstuk gecomponeerd en wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Drie professionele en ervaren solisten bezingen de scènes in het stuk.

Link met Coevorden

Stichting Waark krijgt 3.500 euro voor de theaterproductie ‘Staait n Bisschop veur Stad’ die vanaf 22 oktober op allerlei locaties in Drenthe zal spelen. In het rampjaar 1672 werd Groningen belegerd door de Bisschop van Munster, Bernard van Galen. De verdediging van de stad was in handen van Carl von Rabenhaupt. Naar de winnaar Van Rabenhaupt is een straat vernoemd in zowel Coevorden als Groningen, de bisschop draagt als bijnaam Bommen Berend. In de voorstelling staat het dagelijkse leven van die gewone mensen tijdens het beleg centraal. In een goed en vlot geschreven theaterstuk wordt in het Nedersaksisch de verbinding gelegd tussen de beleving van het beleg en het ontzet van de stad Groningen door de bewoners van Stad én door de burgers van de Ommelanden. Dit is een passende bijdrage aan het feestprogramma dat hoort bij de viering van 350 jaar Gronings Ontzet. Ook de historische link met Coevorden komt aan bod.