Sleen – Vier jongeren uit Sleen in de leeftijd van 24 tot en met 26 jaar hebben een bijzonder initiatief genomen. Arjan Goeree, Jesmer Warmolts en de broers Nordin en Joran Hoving willen in Sleen blijven wonen. Vanmiddag zetten zij hun handtekeningen onder de verkoopovereenkomst voor vier kavels nabij de manege in woningbouwplan Jongbloed in het dorp.

Zoals bekend is het moeilijk voor jongeren om in hun eigen dorp een woning te kopen. Door de gezamenlijke aankoop van de kavels is het wel mogelijk. Zij hebben dan wel een aannemer in de arm genomen voor de bouw van vier eengezinswoningen (tweemaal twee-onder-een-kapwoningen), maar zij kunnen ook een aantal zaken zelf doen.

Eerste plannen

Jesmer: “Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met onze plannen, waarbij we veel hulp hebben gekregen van de gemeente en de provincie. Eerst waren we van plan om aan de slag te gaan met het leegstaande pand aan de Brink, eerder Jager Groepsaccommodatie en hotel-restaurant Zwols. Dat bleek niet haalbaar. Daarna hebben we gekeken naar het oude voetbalveld, waarop volgens ons achttien woningen konden worden gebouwd. Bijna genoeg voor onze hele vriendengroep. Daarvoor kregen we geen toestemming.”

Opdrachtgeverschap

Het viertal is er blij mee, dat de gemeente heel snel met een alternatief kwam, al ging dat om een kleiner aantal woningen. Daarom besloten de vier vrienden samen verder te gaan met de plannen. Zij gaan bouwen volgens het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij deze vorm ontwikkelt een groep mensen, de toekomstige buren, een woningbouwproject. Zij zijn zelf opdrachtgever. Dat er geen projectontwikkelaar aan te pas komt, scheelt aanzienlijk in de kosten. Bovendien kan de groep gezamenlijk inkopen.

“Wij konden eerst geen woning kopen, maar op deze manier kan het wel”, aldus de tevreden jonge mannen. Bij hun plannen krijgen zij adviezen van dorpsgenoten om het geheel lokaal te houden. Met deze hulp zijn zij heel blij.

Renate Orsel en Renske de Man van de gemeente, die betrokken waren bij de plannen, hoorden het verhaal met veel plezier aan. Zij vinden het fantastisch dat deze jonge mensen dit initiatief hebben genomen. “Ook in andere dorpen, zoals in Gees, ontstaan dergelijke plannen.”

Allen wonen nu nog bij hun ouders, maar dat gaat dus binnen afzienbare tijd veranderen. De trotse moeders van de kersverse kavelbezitters stonden de jongens buiten op te wachten met versierde schoppen. “Ze kunnen beginnen!”