Coevorden – Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Coevorden, die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 17 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 13.700 inwoners in de gemeente. Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl.

Geen keuze?

Wie geen keuze maakt, komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Minister Tamara van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Brieven

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie dan nog geen actie onderneemt, komt in het register ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dit wordt per brief bevestigd. Meer informatie over de inhoud van deze brief in het Nederlands en andere talen is hier te vinden.

Stand van zaken

Tot 1 januari 2021 vulde 53 procent van de inwoners van Coevorden vanaf 18 jaar de keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 54,2 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden, 34,7 procent wil geen orgaandonor worden en 11,1 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Via deze link wordt uitgelegd hoe orgaandonatie werkt.  Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen van je keuze naar 0900-8212166. Het Donorregister is ook bereikbaar per e-mail via het contactformulier op de website.