Gees – Wie zin heeft om in de kerstvakantie een lekkere wandeling of fietstocht door het mooie dorp Gees te maken, heeft geluk. Onlangs werd de route langs de Geeser huisweiden geactualiseerd. Vanaf deze week is de aangepaste route verkrijgbaar bij de plaatselijke Tourist Info aan de Dorpsstraat 47. Het kantoor is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

In mei 2012 presenteerden de dorpsbewoners van Gees het door henzelf opgezette huisweidenproject. In het dorp kwamen bijzondere dierenrassen, evenals eiken landhekken en ouderwetse dierenbehuizingen, aangevuld met streekeigen groen. Inmiddels zijn er tien huisweides en zes zeldzame huisdierrassen te bekijken. Verder is de leesbaarheid van de plattegrond in de folder verbeterd. De route is een zogenaamde Hotspot van Geopark De Hondsrug.

De dorpsbewoners realiseerden het project grotendeels zelf. Het project kreeg destijds subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden. Belangrijk onderdeel was de onderlinge samenwerking en zelfwerkzaamheid van de dorpsbewoners. Voor het ontwerp werden oude tekeningen en foto’s gezocht bij onder andere Stichting Het Drentse Landschap. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de ouderwetse raamkozijnen waardoor er veel lichtinval is, oud-Hollandse dakpannen en wanden, bekleed met verticale houten delen.

Wie de route loopt of fietst, komt langs Drentse Hoenders, Drentse Heideschapen, Nederlandse Landgeiten, Twentse Landganzen, Bentheimer Varkens en een Nederlands trekpaard. De routebordjes staan bij prachtige doorkijkjes in het eeuwenoude dorp.