Coevorden – Het was donderdagavond nog een onderwerp tijdens de televisiequiz ‘Per seconde wijzer’: het ijzerkoekenoproer. In Hofpoort Incluis aan het Stationsplein/hoek Friesestraat lijkt het zondag 13 oktober bijna kerst. In het theatertje kunnen kinderen dan gratis de kinderversie van ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ meemaken.

Vroeger werden de ijzerkoeken (kniepertjes) op nieuwjaarsdag uitgedeeld aan de armen. Toen het stadsbestuur deze traditie in 1770 wilde verbieden, ontstond een opstand. Om dit verhaal, hét kerstverhaal van Coevorden, niet te vergeten, heeft theaterbedrijf Maters & Roberti er een muzikale theatervoorstelling van gemaakt in samenwerking met Stedelijk Museum Coevorden en Theater Hofpoort.

Het stuk gaat over een deftige dame, die er bij de dominee over klaagt dat de arme mensen met nieuwjaar aan elke deur om ijzerkoeken komen zeuren. De dominee schrijft een brief aan de magistraat. Die moet dus iets doen, al zit hij liever aan het kerstdiner. IJzerkoekenbakster Greet pikt het niet, hoezo wordt de traditie verboden?! Ze roept heer Harmen Slingenberg te hulp en samen organiseren ze een lawaaiige demonstratie, een echte opstand. Wie o wie gaat er nu winnen? Het volk? Of toch de magistraat? En wat doen al die soldaten op straat? De grote vraag is nu: wat gaat de magistraat doen?

De voorstelling begint om 14.00 uur, zaal open om 13.45 uur. De toegang is gratis, omdat het Oktobermaand Kindermaand is. Ook volwassenen zijn welkom, maar kinderen hebben voorrang. Bij veel belangstelling is er om 15.30 uur nog een voorstelling. Reserveren kan tot 10 oktober via info@museumcoevorden.nl

 

Lees ook:

Het wordt weer onrustig in de stad