Coevorden – Rond 13.00 uur begon de plechtigheid bij de Bentheimerbrug die plaatsvond onder grote belangstelling. Op 5 april 1945 probeerden de Canadese bevrijders via deze brug Coevorden binnen te komen, maar de Duitsers bliezen de brug op. De Canadezen bouwden snel een nieuw exemplaar en konden de volgende dag de rest van Coevorden bevrijden.
Keep Them Rolling, 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums en een trompettist van het Reünie-Orkest Artillerie verleenden medewerking. Aanwezig waren onder meer burgemeester Renze Bergsma, militairen, commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, wethouders, raadsleden, de burgemeesters van Emmen en Assen en de burgemeesters van Samtgemeinde Emlichheim en Gemeinde Nordhorn.
“Vrede en vrijheid”
In haar toespraak haalde Jetta Klijnsma woorden aan van Ab Meijerink, die de bevrijding beschreef. Aan de hand van zijn verhaal nam de Historische Vereniging Coevorden het initiatief voor een speciale krant, die werd gemaakt door Herman Roozen. Meer informatie is te lezen via deze link. “De bevrijding van Coevorden”, aldus Klijnsma, “betekende de doorbraak van de bevrijding van het hele noorden. Het leven in vrijheid zonder angst lonkte. Zij konden toen niet weten wat vrede en vrijheid op dit moment betekent. De VS hebben een handelsoorlog ontketend en vanuit Rusland neemt de dreiging toe. We moeten weerbaar blijven, ook tegen de gevaren die minder zichtbaar zijn. Ook de jeugd heeft recht op vrijheid. Zij voegde er nog aan toe: “Als wijzelf ooit in een oorlog belanden, zouden we het ook fijn vinden als we ergens in de wereld een veilig plekje vinden.” Zij sloot af met een gedeelte van de tekst uit het lied ‘As de liefde mar blef winnen’ van Daniël Lohues:
Zolang de lente maar blef kommen
En dan de zomer en dan de herfst
En as de winter maar blef dromen
Van neije blaadern aan de bomen
Zolang de maon gewoon blef zörgen
Veur zilv’ren licht en eb en vloed
En as de liefde mar blef winnen
Komp ‘t allemaol wel goed
“Gevaar voor eigen leven”
Renze Bergsma sprak over de spanning die op 5 april 1945 hoog opliepen. “Het was het begin van de verdere bevrijding van het noorden. We zijn de Franse, Poolse, Belgische, Engelse en Canadese soldaten heel dankbaar voor hun inzet. En ook vele burgers hielpen met gevaar voor eigen leven. Sommigen moesten dat met de dood bekopen.” Daarnaast sprak hij over de Joodse gemeenschap in Coevorden, velen waren ondernemers. “Coevorden telde toen 141 Joodse inwoners, slechts achttien van hen overleefden de oorlog. De Stolpersteine in stad en dorpen herinneren daaraan.” Mette Bunskoek uit Dalerveen onderzocht de geschiedenis van haar grootvader. “Hij was”, aldus Bergsma, “lid van de NSB en werkte ook voor de Landwacht. Dat heeft veel impact op de familie. Mette maakte hierover een podcast over de zoektocht naar de gevolgen van gemaakte keuzes.” De podcast is te beluisteren via Spotify.
Indrukwekkend gedicht
Daarna was het woord aan basisschoolleerling Lynn Bruinsma, die op voortreffelijke wijze een indrukwekkend gedicht voordroeg. Zij oogstte veel waardering.
Bij de ceremonie hoorden ook kransleggingen door burgemeester Renze Bergsma en commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, mevrouw Bep Houwen en de heer Wolter Karsten namens Historische Vereniging Coevorden en twee vertegenwoordigers van de Drenthe Liberty Tour.
Na het signaal Taptoe werd een minuut stilte in acht genomen.