Zuidoost-Drenthe – De politie Zuidoost-Drenthe onderzoekt diverse incidenten van bedreiging, vernieling en mishandeling waarbij mogelijk zogenoemde pedojagers betrokken zijn. De afgelopen maanden vonden negen incidenten plaats in de gemeente Emmen en één in de gemeente Assen. De politie wil dit verschijnsel van eigen rechter spelen een halt toe roepen.

Bij de incidenten die sinds augustus plaatsvonden is sprake geweest van bedreiging, vernieling en mishandeling. In veel gevallen vond voorafgaand aan een dergelijk incident online contact plaats (grooming) tussen een volwassen man en een (minderjarig) persoon met wie een ontmoeting werd afgesproken. Op de afgesproken locatie troffen de mannen echter niet de persoon met wie ze afgesproken hadden, maar een of meer personen met heel andere bedoelingen. De mannen werden opgewacht en belaagd.

Een van de incidenten in de gemeente Emmen betrof een mishandeling waarbij een man door meerdere personen belaagd werd. Daarbij werd ook een autoruit vernield. De man gaf aan dat hij online met een vrouw had afgesproken.

Strafbare feiten

Zodra mensen het heft in eigen hand nemen, op ‘pedojacht’ gaan en daarbij strafbare feiten zoals mishandelingen of vernielingen plegen, wordt een grens overschreden en doet de politie onderzoek.

De politie vraagt om een serieus vermoeden van grooming, misbruik of andere strafbare feiten door te geven. De politie onderzoekt die vermoedens en grijpt direct in als dat nodig is. Politie en OM baseren het onderzoek op feitelijk bewijs. Als burgers voor eigen rechter spelen kan dit de zaak zelfs schaden. Informatie kan worden gedeeld via 0900-8844, bij spoed 112 of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.