Coevorden – Bewoners van de woningen aan de Friesestraat en Schoolstraat en het Stationsplein (De Vriesse Poort en Rabenhaupt), alsmede ondernemers aan de Friesestraat en uit de Gansehof, hebben inmiddels bijna 200 handtekeningen verzameld. Zij, zowel huurders als kopers, zijn tegen het toelaten van auto’s in de Friesestraat, het deel tussen het Stationsplein en de Schoolstraat.

De auto’s moeten vervolgens via de Schoolstraat naar de Wilhelminasingel. Er worden ernstige problemen verwacht, zeker omdat ook autoverkeer vanuit de Bakkersteeg komt. Daarom hebben ook enkele ondernemers uit het andere deel van de Friesestraat ondertekend.

Een van de betrokkenen is Leo Linneman. “Wij zijn bezig met het verzamelen van handtekeningen en het maken van een brief, die naar het gemeentehuis worden gebracht. Wanneer en hoe, dat bespreken we het weekend.”

Bakkersteeg

Momenteel kunnen auto’s vanaf de Schoolstraat de Bakkersteeg in, maar dat is erg smal. Worden auto’s toegelaten in een deel van het centrum, dan wordt de rijrichting omgedraaid. Daardoor komen auto’s vanuit de Bakkersteeg terecht op de Schoolstraat.

“Er gaan veel ouderen met rollators vanaf Het Bastion door de Schoolstraat om naar het centrum te gaan. Een heel gevaarlijk punt is bij de Bakkersteeg waar het pand De Prince staat. Dat is erg onoverzichtelijk. De mensen die vanuit De Prince komen moet goed uitkijken, anders rijden ze de tenen eraf.” Ook de toekomstige situatie bij de Wilhelminasingel baart de mensen zorgen.

Rondjes rijden

Daarnaast speelt ook de waardevermindering van de woningen mee. “Voor een straat als de Schoolstraat is het aanbod teveel. Voor café ‘t Geveltje wordt het ook lastig in verband met het terras. Bovendien: er zouden maar zo’n vijf parkeerplaatsen in dat deel van de Friesestraat komen. Dat zet geen zoden aan de dijk. Bovendien kunnen mensen dan rondjes rijden om uiteindelijk toch een parkeerplaats te bemachtigen.”

Foto (© Esselien de Groot): Bakkersteeg met aan de rechterzijde het pand De Prince.

Lees ook:

Plannen goed ontvangen; autoverkeer in deel Friesestraat nog onzeker (update)