Gees – De jaarlijkse korpsavond van de brandweerposten in de gemeente Coevorden vond in mei plaats in De Zwerfkei in Gees.

Tijdens deze avond kon Gerrit Roest van post Schoonoord helaas niet aanwezig zijn. Daarom werd het uitreiken van de medaille voor Openbare Orde en Veiligheid, toegekend bij Koninklijk Besluit, uitgesteld tot vandaag. De brandweer kent een eigen reeks onderscheidingen, vergelijkbaar met de koninklijke onderscheidingen als lid in de Orde van Oranje Nassau.

Roest begon in 2000 bij de brandweer in Schoonoord. Voor zijn werk verhuisde hij naar Westerbork, waar hij ook actief was voor de brandweer. Rond 2015 keerde Gerrit terug naar Schoonoord en sloot zich weer aan bij de plaatselijke brandweerpost.

Hij was onder andere chauffeur pompbediende. Als chauffeur pompbediende reed hij vele malen naar incidenten. Als beginnend chauffeur was zijn wegenkennis nog niet altijd optimaal. Zo was er eens een uitruk met toeters en bellen door het dorp naar een bepaalde straat waarvan Gerrit het bestaan niet wist. Maar dat was geen probleem: even stoppen en vragen naar de juiste route. Na 22 jaar heeft hij een punt gezet achter zijn brandweercarrière.

De leden van het brandweerkorps Schoonoord en hun partners hielden vanavond een feest met als thema Hawaï. Een mooie gelegenheid om de onderscheiding uit te reiken.

Allereerst werd Roest toegesproken door Sander Bosma, hoofd incidentbestrijding van de korpsen in de gemeente Coevorden. De twee kennen elkaar al die jaren. Bosma reikte de afscheidsoorkonde uit. Burgemeester Renze Bergsma prees de inzet van alle brandweermensen, voor deze gelegenheid in het bijzonder Gerrit Roest. “Jullie zijn als brandweer de trots van het dorp”, zo zei hij, waarna hij overging tot het opspelden van de Vrijwilligersmedaille voor Openbare Orde en Veiligheid. Roest kreeg daarna nog een mooi boeket bloemen van de postchef. Ook voor Jannette, de echtgenote van Roest, waren er bloemen. Normaliter hoort bij de uitreiking ook een schilderij, maar Roest besloot de waarde ervan te schenken aan de Brandwondenstichting. Verder waren er nog een geschenkbon en een vakantiecheque.