Coevorden/regio – De eikenprocessierups is weer in het land. Vorig jaar was de overlast van de eikenprocessierups groot. De manier van bestrijden in 2019 met het biologische middel nematoden (aaltjes) had niet het gewenste resultaat. Het college heeft daarom besloten het dit jaar op een andere manier aan te pakken. Nu wordt gebruik gemaakt van een biologisch middel met een bacteriepreparaat.

De bestrijding wordt gedaan door de Nationale Bomenbank. Zij kregen na de verplichte aanbesteding de opdracht. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups bekijkt de Nationale Bomenbank of ze kunnen samenwerken met lokale aannemers.

Eerste ronde

De eerste ronde van de bestrijding is gestart. Er gelden verschillende prioriteiten. Tot prioriteit 1 behoren bijvoorbeeld scholen, kinderopvang/-dagverblijven, verzorgingshuizen, winkelcentra, buitensportaccommodaties en evenemententerreinen. Onder prioriteit 2 vallen vastgestelde schoolroutes, forensenfietspaden en toeristische fietspaden binnen de bebouwde kom. Kuilvoerbulten, paardenweides en het resterende buitengebied vallen onder prioriteit 3. Daar wordt alleen bestreden op melding van overlast, maar het is niet haalbaar om alle nesten weg te halen.

In totaal worden 9.812 bomen behandeld, waarvan de bomen op plekken met prioriteit 1 twee keer worden behandeld. Het totale aantal behandelingen komt daarmee op 12.122.

Vlinders

Locaties waar volgens de Vlinderstichting beschermde vlinders voorkomen worden niet behandeld. Op die plekken worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen.

Zelf doen

Wat kun je zelf doen? Als eerste, blijf uit de buurt van eiken met nesten. Probeer niet zelf nesten of rupsen te vernietigen en spuit niet met gif. De tuin of het balkon kan zodanig worden ingericht, dat er natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups erop af komen. Sluipwespen, koolmeesjes, mussen, kauwen, kevers, lieveheersbeestjes en vleermuizen zijn dol op de rupsen. Op www.mijnvogeltuin.nl staan tips.

Meer informatie

Wie vragen heeft over gezondheid in relatie met de eikenprocessierups kan contact opnemen met GGD Drenthe via 0592-306300 (ma. t/m vr. 8.00-17.00 uur) of info@ggddrenthe.nl. Meer informatie staat op de website van GGD Drenthe.

Bron: gemeente Coevorden.