Coevorden – Bij het monument bij de Lutterhoofdwijk in Coevorden legden Miny Vos en Bep Houwen zondagochtend een bloemstuk namens Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Niet alleen werden bloemen gelegd, het was ook een eerbetoon aan de heer Sipke Beetstra.

Vorig jaar onthulden Sipke Beetstra, oud-strijder, en mevrouw Marietje Keizer-Goselink het nieuwe monument. Beetstra is inmiddels, op honderdjarige leeftijd, overleden.

Op 10 mei 1940 sneuvelen de Nederlandse militairen Bernardus Drenth (20) uit Musselkanaal en Jitse Veenstra (21) uit De Wilp tijdens de grensbewaking bij Coevorden op 10 mei 1940. Beide soldaten fietsten nietsvermoedend langs de Lutterhoofdwijk toen zij werden doodgeschoten. Beetstra was dienstmakker van Veenstra en Drenth.

Op de avond van 9 mei 1940 werden betonringen met hulp van enkele omwonenden op de weg geplaatst als wegversperring. De betonring werd in 2016 bij de plek waar vroeger de brug van Goselink en een kazemat was.

Samen met Barend Schuiling, sergeant Klaas van der Baaren en Martinus Vugteveen uit Nieuw-Amsterdam hield Beetstra urenlang de Duitse opmars tegen.

Het monument is voorzien van een origineel element van de tankversperring. Het is gerealiseerd op initiatief van de historische vereniging.