Coevorden – “Op dit moment zijn er in ons land in verschillende sectoren tekorten aan medewerkers. Onder andere zorgaanbieders hebben momenteel niet voldoende medewerkers om alle klanten van hulp te voorzien. Dit speelt helaas ook in de gemeente Coevorden”, zo schrijft de gemeente op haar website.
“Het tekort aan medewerkers kan een aantal gevolgen hebben, onder andere voor diegenen die huishoudelijke hulp via de Wmo hebben. Het kan zijn dat u een langere tijd op de wachtlijst staat voordat hulp beschikbaar is. Ook kan het voorkomen dat er geen vervanging mogelijk is bij ziekte of vakantie.”
De gemeente vraagt de betreffende inwoners om kritisch naar hun eigen situatie te kijken. “Om te voorkomen dat diegenen die hulp echt niet zelf kunnen regelen en/of betalen lang op de wachtlijst staan en daardoor in de knel komen.”
De gemeente vraagt daarom of zij wellicht ook geholpen zijn met minder ondersteuning of voor ondersteuning willen rondkijken in hun eigen sociale netwerk. “Of kunt u wellicht een beroep doen op de ondersteuning die wordt geboden vanuit Maatschappelijk Welzijn Coevorden?” De gemeente heeft onafhankelijke cliëntondersteuners. “Zij kunnen samen met u onderzoeken of en hoe u de problemen die u ervaart zelf zou kunnen oplossen.” Meer informatie is te lezen via www.coevorden.nl/aanvraag-maatschappelijke-ondersteuning.
Inwoners kunnen een ergotherapeut inschakelen om samen met te onderzoeken of en hoe de praktische problemen zelf kunnen worden opgelost. Voor psychische klachten kan wellicht een beroep worden gedaan op de praktijkondersteuner van de eigen huisarts.
Beste gemeente Coevorden,
Wat een lef om mensen die hulpbehoevend en afhankelijk zijn van hulp op te roepen om hun eigen problemen, waar ze niet om gevraagd hebben, op te lossen.
Hoeveel ambtenaren heeft u nodig om dit soort ideeën te bedenken?
Hoeveel wethouders heeft u nodig om dit soort beleid te maken?
Een wethouder minder dat levert jaarlijks 6.000 uren WMO hulp op, daar kun je 60 gezinnen 2 uur per week mee ondersteunen.
Geen wonder dat de zorgaanbieders geen personeel kunnen krijgen. 0-uren contracten, slecht betaald en een onzekere toekomst. In 2026, na de invoering van de nieuwe WMO wet, staat het grootste deel weer op straat.
De zorgaanbieders zijn nog steeds de groot verdieners. Wel vangen maar niet leveren.
Als zij de afgesproken zorg niet kunnen leveren, oké dan korten en het geld aan de cliënten geven om zelf zorg in te kopen. De cliënten zelf naar oplossingen laten zoeken en de ideeën om de ergotherapeut en de praktijkondersteuner in schakelen zíjn helemaal van de gekke.
U, als gemeente Coevorden bent verantwoordelijk voor uw inwoners. U bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van landelijk WMO beleid. U krijgt daar geld voor.
Het is uw taak, nee uw plicht om uw zorgplicht uit te voeren en de meest kwetsbaren te ondersteunen met alle middelen die u heeft.
Succes én sterke bij het uitvoeren van een sociaal en menswaardig beleid in uw gemeente.
Ik werk in de ggz en weet dat er veel te veel mensen zijn die het niet perse nodig hebben en het wel krijgen of er te lang mee door gaan dus is geen onzin. Hij vraagt het ook niet van de mensen dir het echt nodig hebben maar hoopt op een stukje zelfreflectie van de mensen die er ( misbruik) van maken zodat de mensen die het echt nodig hebben het ook krijgen.
Het is een landelijk probleem, dat is niet anders.
Maar hoe kan het dat je geen zorg ontvangt van de WMO zoals huishoudelijke hulp of een hulpmiddel en wel 19 euro eigenbijdrage moet betalen?
Ik krijg geen huishoudelijke hulp en mijn hulpmiddel zelf gekocht maar ik krijg wel een rekening van 19 euro eigenbijdrage.
Dit gebeurd bij de gemeente Boxtel.
ja mijn moeder ook de halve tijd was er niemand maar wel betalen
Ist het momenteel niet overal een zielige vertoon in ons land met Rutte aan bewind. langzaamaan heeft hij Nederland van een rijk land naar,bijna , de afgrond in geholpen. zorg is duur, ja, maat toch kan een ziekenhuis 6 miljoen winst boeken. WMO is voor de ouderen en gehandicaptenzorg opgezet maar nu weer afgeschaald. geld behoort alleen naar de rijkere mensen te gaan en de mensen die daar niet onder vallen, mogen creperen. voedselbank, minder hulp, minder zorg maar wel aan alles meebetalen. Gemeenten, verzekeringen, kabinet, energiebedrijven en nu ook de supermarkten zien allemaal dollars in ogen. medeleven, sympathie en liefde voor de medemens is door deze regering helemaal weg gevaagd, alleen al om de rijke mensen en bedrijven meer kansen te geven.
Beste hulpbehoevende mensen van Nederland,
De WMO is de sluitpost en dat komt om dat geld niet geoormerkt is.
Nooit anders geweest….