Sleen – Paardensportcentrum Sleen aan de Zetelveenweg draait inmiddels weer op volle toeren. Zo zijn er aanstaande zondag weer onderlinge wedstrijden en wordt wederom een ponykamp gehouden. “Lang niet iedereen weet dat, dus we willen dat graag bekendmaken”, aldus Marthijs Wegdam uit Dalen die samen met Dirk Assen uit Sleen en Mike Brandt als voorzitter van rijvereniging Zuidenveld de Stichting Paardensportcentrum Sleen oprichtte. Zij voelen zich zeer verbonden met de club en hebben de huur overgenomen.

Al enige tijd speelt de verhuizing van het paardensportcentrum van de Zetelveenweg naar elders om plaats te maken voor woningbouw. Dat is echter een zaak van lange adem. De manege is de oudste in Drenthe, de eerste steen werd in 1965 gelegd, en is zeer aan onderhoud toe. De huurder van het pand zegde op 1 mei 2024 de huur op tot ieders verrassing. Dat bracht de drie mannen ertoe de stichting op te richten en de schouders eronder te zetten om de manege te behouden voor Sleen. Heel snel hebben de mannen overleg met de gemeente om een tijdlijn uit te zetten.

Nieuw dak

Inmiddels is duidelijk, dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het collegevoorstel om 75.000 euro beschikbaar te stellen voor vervanging van het dak. “Hoewel het niet behoort tot de kerntaken van de gemeente willen wij toch onze verantwoordelijkheid nemen voor behoud van de paardensport in Sleen”, stond in het collegevoorstel. “Het is een belangrijke ontmoetingsplek.” Het dak wordt zo snel mogelijk gerealiseerd. “Dan is daadwerkelijk te zien dat er heel wat gebeurt”, aldus Wegdam.

“Dan kunnen we straks weer droog rijden in de binnenbak”, vertelt Jolien de Boer. Zij ondersteunt samen met Marjon Boezen de stichting met allerlei werkzaamheden als coördinatie van lessen en cursussen, nieuwsbrieven en flyers. “Na een storm”, voegt Marthijs Wegdam eraan toe, “moeten we eerst stukken dak uit de binnenbak verwijderen. Dat is natuurlijk niet prettig en we denken dan ook aan de veiligheid van ruiters en paarden. Verder hebben we al heel wat opgeruimd, al moet er nog meer gebeuren.” Het dak wordt voorzien van lichtkoepels, zodat langer zonder verlichting kan worden gereden.

“Alle lessen vinden weer plaats”

Door alle perikelen zijn er wel klanten weggegaan. “Toch vinden alle lessen voor kinderen en volwassenen weer plaats. Je kunt hier bovendien je pony of paard stallen en de PV Zuidenveld heeft hier de thuisbasis”, laat Marthijs weten. In vroeger tijden waren er veel evenementen en was de manege echt een hippisch centrum. In april kreeg Harm Gerding nog een koninklijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden, enkele jaren geleden werd leden uitgeroepen tot sporthelden en ook gooiden zij wel hoge ogen bij de sportverkiezingen in de gemeente Coevorden.

Nieuwe locatie op termijn

Op termijn komt er een andere locatie voor het paardensportcentrum. “Immers”, aldus Marthijs Wegdam, “in de loop der jaren zijn in de nabijheid heel wat huizen gebouwd en ook dit terrein wordt daarvoor in de toekomst bestemd.”