Coevorden – De gemeente Coevorden was vandaag weer in de ban van het EK Wielrennen. Noord-Sleen, Sleen, Zweeloo, Aalden en Meppen passeerden de afgelopen dagen de revue. Er waren allerlei randactiviteiten, waarbij ook Dalen zich zeker niet onbetuigd liet. Vandaag lag het accent op Coevorden, al deden de dorpen weer volop mee.

De heren startten vanochtend vanuit Hoogeveen en deden kort Coevorden aan, maar het hoogtepunt was de start van de dames vanaf de Markt in Coevorden na een uitvoerige ploegenpresentatie op de Weeshuisweide.

Trots

Tevoren was er een lunchbijeenkomst in het Kasteel, die werd begeleid door Jan van der Meulen, onder andere stadionspeaker van Thialf. De term ‘trots’ werd vele malen gebezigd. Van der Meulen heette onder meer de ‘kasteelheren’ Ben Woldring en Jeroen Gerrits welkom en de Duitse gasten. Ben Woldring zei, dat Drenten trots mogen zijn op deze prachtige plek, het enige kasteel van Drenthe.

Burgemeester Renze Bergsma kwam via Rotterdam en Brabant in de fietsprovincie Drenthe terecht. Hij grapte “Als ik het woord trots uit mijn toespraak schrap, is de helft van mijn toespraak al weg.” Hij vervolgde: “Ik ken geen enkele provincie die zo naar voren treedt als Drenthe. Het gaat niet alleen om dit evenement, maar zeker ook om alle mogelijkheden om te fietsen en te recreëren. Ik ben bovendien trots op de circa dertig kunstwerken die voor het EK in Drenthe zijn gemaakt en alle andere activiteiten in dit kader.”

Convenant

Gedeputeerde Yvonne Turenhout van de provincie Drenthe sprak over het plezier hebben in sport. “Sport is fantastisch”, zo zei de oud-judoka, die medio jaren tachtig Nederlands kampioen was. Daarna was het woord aan Erben Wennemars, die geen onbekende is in Coevorden, hij was er reeds diverse malen. De oud-schaatser is bovendien ambassadeur van JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst, eerder bekend als Jongeren op Gezond Gewicht). “Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen gezond opgroeit. Wij willen kinderen op jonge leeftijd graag helpen.” Directeur/bestuurder Marjon Bachra van JOGG was ook aanwezig. Tot slot wees sportwethouder Joop Slomp op het belang om mensen in (sport)kantines ook de keuze te bieden voor een gezond aanbod.

Daarna ondertekenden vertegenwoordigers van de twaalf Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, JOGG en Drenthe Samen gezond in beweging het convenant gezonde sportevenementen. Het streven is om tijdens sportevenementen te laten zien hoe goed sport en een gezonde leefstijl bij elkaar passen.

Ploegenpresentatie

De ploegenpresentatie op de Weeshuisweide was in handen van spraakwaterval Jannes Mulder, onder meer een gewaardeerde livepresentator bij sportevenementen. Hij maakte er een mooi geheel van samen met de ploegen, Miss Ganzenhoedster Jill Zwaneveld, Mini-Miss Ganzenhoedster Bo Woltersom en Mini-Mister Ganzenhoeder Tiano van Abeelen.

Luid applaus was er voor alle ploegen, maar natuurlijk kreeg de Nederlandse ploeg met de Drentse Maike van der Duin in de gelederen het grootste applaus. Ook het Duitse team kon rekenen op veel bijval, zeker vanuit de Duitse delegatie met onder andere Thomas Berling, burgemeester van Nordhorn.

Voorzitter Enrico della Casa van de Europese Wielerunie (UEC) sprak zijn dank uit voor de ontvangst en kreeg uit handen van de burgemeester een omvangrijk pakket met streekproducten.

Ondertussen en na de start van de vrouwen waren er diverse beweegactiviteiten op de Weeshuisweide voor jong en ouder. De Schutterij van Koeverden bereidde zich ondertussen voor op het kanonschot bij de start van de dames.

Op de Markt was het behoorlijk druk bij de start van de dames. Die gingen er in vlot tempo vandoor en na een korte ronde in de stad passeerden zij nogmaals de Markt om verder te gaan naar Dalen, Oosterhesselen, Benneveld, Zweeloo, Aalden en Meppen om uiteindelijk koers te zetten naar de Col du Vam.

Inmiddels was Erben Wennemars actief in het Kasteel om verenigingen te inspireren aan de slag te gaan met gezonder voedingsaanbod op locatie en werden ervaringen uit de praktijk gedeeld.

Dalen, Oosterhesselen, Aalden/Zweeloo

De hele dag was er ook van alles te doen in Dalen, Oosterhesselen en Aalden/Zweeloo. Schooljeugd en andere belangstellenden moedigden vanochtend de heren en vanmiddag de dames aan tijdens hun doorkomst in de dorpen.

Met dank aan Sabine Blaauwgeers (Dalen), Lisette Snel (De Woert, Oosterhesselen) en Jansje Brands (Zweeloo/Aalden).

Coevorden

Dalen

Oosterhesselen