Coevorden – “Wat een dag. En wat een rijkdom.” Annie Talens-van Rein is heel blij met de dag van gisteren waarop zij en Geert Talens hun zestigjarig huwelijksfeest vierden. Annie is 83 jaar en Geert had gisteren nog wat te vieren: zijn 82ste verjaardag. Het werd een bijzondere dag met alleen hun naast familie, die bestaat uit drie kinderen (Harrie, Irma en Ria) en ‘aanhang’, negen kleinkinderen en één achterkleinkind. Een hechte familie, die graag bij elkaar komt op zondagochtend. Geert en Annie zijn maar wat trots op hen. Natuurlijk is de familie Talens zeer bekend in Coevorden en omgeving vanwege haar horecabedrijf.

Burgemeester Renze Bergsma kwam vanmiddag op bezoek om het paar namens het gemeentebestuur te feliciteren. Annie vertelde hem over de bijzondere dag met een fotosessie en een diner. Ook noemde zij expliciet de toespraak van dochter Irma, die velen tot tranen toe roerde. Het hele levensverhaal met alle voor- en tegenslagen kwam aan de orde. Het was een geanimeerd gesprek van de burgemeester, Geert en Annie.

Geert en Annie zijn allebei getogen in Annen. Daar hadden de ouders van Annie een horecabedrijf en een paardenfokkerij. “Geert”, aldus Annie, “stond regelmatig achter de bar en zo hebben wij elkaar ontmoet. Annie wilde absoluut niet in de horeca, maar Geert wilde dat wel. Geert: “We bekeken allerlei horecabedrijven in Drenthe, maar Annie schoot alles af.” Uiteindelijk streken zij toch neer in de horeca, namelijk in Marktzicht in Coevorden. “En toen ik eenmaal in de horeca zat, wilde ik er niet meer uit”, lacht Annie.

“We hebben”, vertelt Geert, “zeven jaar lang in Marktzicht gezeten. Daarna hebben wij het horecabedrijf aan de Sallandsestraat overgenomen. Daar hebben we heel wat aan verbouwd. In de hotelkamers stonden nog gaskachels, de muren waren helemaal zwart. Dat dat altijd goed gegaan is…..” Naast het bedrijf stond nog een oude, leegstaande woning die op een gegeven moment in brand is gestoken. Geert en Annie hebben vooral veel energie en geld gestoken in de verbouwing van het pand.

Kinderen

Alweer jaren geleden namen zoon Harry en schoondochter Cora het bedrijf over en zij hebben in de loop der jaren vooral intern verbouwd. Zo werden enige tijd geleden de hotelkamers geheel vernieuwd en kreeg het grand café een nieuwe uitstraling. Jarenlang hoorde er ook een zaal voor feesten en partijen bij Talens. Die sector liep echter flink terug en inmiddels is de zaal afgebroken ten behoeve van parkeerruimte.

Dochter Irma heeft na de Hogere Hotelschool ook in de horeca gewerkt en heeft zich daarna gestort op de advisering voor onder andere horeca en retail. Dochter Ria en partner Anton hadden jarenlang een horecabedrijf in Coevorden en hebben nu alweer jarenlang een prachtig hotel-restaurant in Ees.

Klussen

Geert en Annie zijn immer nog actief. “Geert heeft gouden handjes”, aldus Annie. “Hij klust nog veel.” Geert vertelt: “Elke woensdagmorgen ben ik bij de onderhoudsploeg van Raptim bezig en ik heb de koepel van het centrum helemaal opgeknapt. Verder was ik ongeveer tien jaar bij de vrijwillige brandweer en was voorzitter van IJsvereniging Hou Streek.”

Geert en Annie zitten niet stil. De levenslust straalt nog van het paar af en zij hopen hun rijke leven nog geruime tijd vol te houden. Aanstaand weekend houden zij nog een feestje voor vrienden en bekenden.