Coevorden – De FIOD heeft maandag vijf doorzoekingen gedaan in een bedrijfspand in Hilversum en vier woningen in de gemeenten Coevorden, Ooststellingwerf en Roerdalen. Hierbij zijn drie mannen van 51, 37 en 31 jaar aangehouden.

Zij worden verdacht van belastingfraude, witwassen, heling en verduistering in dienstbetrekking. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, digitale gegevens, een woning, contant geld, een auto en cryptovaluata.

De 51-jarige man heeft in vier jaar tijd ruim 520.000 euro ingezet op internetgoksites. Dit geld zou afkomstig zijn uit handel in elektronica. Mede omdat hij deze inkomsten niet had aangegeven en het om een omvangrijk bedrag gaat, heeft de Belastingdienst melding gemaakt bij de FIOD.

De man werkt bij een elektronicabedrijf. Vermoedelijk heeft hij apparatuur bij zijn werkgever verduisterd. Analyses van de geldstromen die over verschillende bankrekeningen lopen, geven het beeld dat de 51-jarige man via de 37-jarige man grote hoeveelheden apparatuur levert aan de 31-jarige man.

Het vermoeden is dat deze laatste man de apparatuur verkoopt aan particulieren. Daarbij doet hij naar de Belastingdienst voorkomen dat het om tweedehands apparatuur gaat. Op die manier zijn vermoedelijk onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan en is de Nederlandse schatkist ruim 1 miljoen euro misgelopen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.