Oosterhesselen/Coevorden – Muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen en een projectkoor voeren medio september ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins uit in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Er zijn twee uitvoeringen op de Weeshuisweide in Coevorden.

Het projectkoor staat al goed in de steigers. Jan Kruimink, die de leiding van het koor in handen heeft, is enthousiast: “Er hebben zich al veel mensen gemeld, onder wie ook velen die meewerkten aan De Toorn van Thunaer. Het koor zit nagenoeg vol, maar we zoeken nog een paar goede stevige stemmen. Met name bassen zijn nodig.”

Aanmelden

Aanmelden kan nog tot en met 20 december via de website van Excelsior. The Armed Man’, met als ondertitel Een mis voor de vrede, is gecomponeerd door Karl Jenkins (bij velen bekend van de muziek Adiemus) ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall in Londen in première. Het is een stuk voor orkest, koor en solisten dat 65 minuten duurt.

Het gaat over de dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het toont de verschrikkingen van de oorlog en eindigt met de hoop op vrede. Tijdens het componeren van dit werk brak de oorlog in Kosovo uit. Jenkins heeft toen ‘The Armed Man’ opgedragen aan de slachtoffers van Kosovo.

Repetities

De orkestpartijen worden door muziekvereniging Excelsior onder leiding van Pieter Bosma ingestudeerd. Voor de koorpartijen wordt een projectkoor onder leiding van Jan Kruimink opgezet in de lijn van De Toorn van Thunaer.

De koorrepetities vinden plaats in dorpshuis De Hesselerhof in Oosterhesselen op veertien zondagmiddagen, te beginnen in januari 2019. Er wordt vanuit gegaan dat de koorleden ook thuis de muziek beoefenen. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van ingezongen partijen die op de website van Excelsior worden geplaatst. Om mee te mogen doen, moet auditie worden gedaan. Die vinden in de loop van deze maand plaats.