Coevorden – De tentoonstelling ’30x Jozef Israëls’ in het synagoge-museum aan de Kerkstraat in Coevorden is onlangs geopend.

Jozef Israëls (1824-1911) wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn tachtigste verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken, uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E.& M. Cohen uit Nijmegen. Een versie van deze map is nu te zien in het synagoge-museum.

Israëls is van Joodse afkomst en in Groningen geboren, maar hij had een sterke band met Coevorden omdat zijn vrouw de kleindochter is van de in Coevorden geboren Aleida Mozes van Coevorden. Vanaf zijn elfde jaar kreeg hij les van landschapsschilder Jacob Bruggink van de Academie Minerva te Groningen. Op zijn achttiende ging hij in de leer bij J. A. Kruseman en J.W. Pieneman in Amsterdam en van 1845 tot 1847 woonde hij in Parijs waar hij het romantische historieschilderen leerde.

In 1871 werd Den Haag zijn woonplaats en leidden zijn voorstellingen van eenvoudige mensen, vooral uit het vissersleven van Zandvoort en Katwijk aan Zee, tot zijn roem. De sfeer van zijn werken is overheersend. Een van zijn eerste vissersschilderijen uit 1856 was Langs moeders graf. Naast zijn visserswerken en landschappen schilderde hij ook thema’s uit het judaïsme, zo als Joodse bruiloft uit 1903, die van zijn Joodse afkomst getuigen.

Het synagoge-museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.