Wachtum – De heer Harm Keen (84) en mevrouw Hennie Keen-Nijmeijer (82) is vandaag, woensdag 2 oktober, zestig jaar getrouwd. Ter gelegenheid van deze mijlpaal bracht burgemeester Bert Bouwmeester het paar een bezoek aan de Hakstee.

Dat kon nog net, want het echtpaar verhuist in de loop van deze maand naar een seniorenwoning in Borger. Keen heeft zijn hele leven in Wachtum gewoond. Zijn vrouw zag het levenslicht in Dalerveen en woonde nog drie jaar in Oosterhesselen. “En nu woon ik dus al zestig jaar in Wachtum.”

Het is duidelijk zichtbaar, dat het paar een jubileum heeft te vieren: de buren hebben gezorgd voor allerlei versieringen rond het huis.

Van deze periode wonen zij al dertig jaar aan de Hakstee. Daarvoor woonden zij aan het Westereind. Hun voormalige woning, in de volksmond nog altijd het huis van Keen genoemd, is begin vorig jaar afgebrand.

Keuze viel op Borger

Het echtpaar had best in Dalen of in Oosterhesselen willen wonen, maar daar kwam niets beschikbaar. Daarom viel de keuze op Borger. Niet verwonderlijk, want een dochter woont in Borger, twee dochters wonen in Ees en een zoon woont in Sleen. Het paar heeft tien kleinkinderen en één achterkleinkind. “Het is zo mooi”, aldus Keen, “al onze kinderen en kleinkinderen zijn gezond en hebben werk.”

Werkzaamheden

Harm Keen had in Wachtum een eigen rietdekkersbedrijf, in de winterperiode reed hij op de vrachtwagen. Zijn vrouw deed in die tijd de administratie van het bedrijf en had de zorg voor de kinderen en het huishouden. Keen zat daarnaast nog enkele jaren in het bestuur van het dorpshuis en de oranjevereniging.

Op de praatstoel

Harm en Hennie hebben veel te vertellen. Harm zit zeker op de praatstoel en haalt allerlei anekdotes op voor de burgemeester. Zo vertelt hij over zijn handeltjes, die hij in de loop der jaren deed. “Ach”, zegt Hennie, “Harm nog wel van een handeltje.”

De inschrijving in de gemeente Borger-Odoorn verliep heel bijzonder. “We gingen”, aldus Harm, “naar het gemeentehuis in Exloo. Daar zouden we wel een half uur bij de balie moeten staan voor de inschrijving. Ik heb toen aangegeven, dat we dat niet volhielden. Uiteindelijk werden toch stoelen aangesleept. Ik zei nog, dat de gemeente Coevorden fauteuils had voor de bezoekers. De ambtenaar zei toen, dat we dan in de gemeente Coevorden moesten blijven….”

Het paar zal worden gemist in de buurt. Mevrouw Keen bakt regelmatig koekjes en cake, die zij regelmatig uitdeelt in de buurt. Een voormalige overbuurvrouw komt nog even langs en belooft plechtig het paar in Borger te bezoeken.

Het echtpaar viert binnenkort het huwelijksjubileum in dorpshuis De Kom, dat spreekt voor zich. Dat is dan tevens min of meer het afscheid van het unieke paar.