Dalen – De heer Roelof Boer (87) en mevrouw Jantje Boer-Reinders (85) zijn vandaag maar liefst 65 jaar getrouwd. Alle reden voor burgemeester Renze Bergsma om het paar te feliciteren met deze mijlpaal.

Zij kennen elkaar al zeventig jaar. “We hebben elkaar ontmoet op Hemelvaartsdag bij een feest bij hotel Nijhoving in Meppen. En ik heb haar nooit meer laten gaan”, aldus Roelof. Jantje woonde in Meppen, gezien haar leeftijd (15 jaar) moest zij om tien uur ‘s avonds thuis zijn. Daarvoor zorgde Roelof, die toen in Orvelte woonde. Het paar is getrouwd in Zweeloo en woonde het eerste jaar bij de ouders van Jantje.

Daarna volgde een verhuizing naar Rotterdam vanwege het werk van Roelof bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn vrouw kon er echter niet aarden en Roelof kreeg het advies om overplaatsing aan te vragen. Hij vertelt precies hoe dat er vroeger aan toe ging. “Ik kreeg een telefoontje, dat ik een huis aan de Reindersdijk in Dalen moest bekijken. Ik dacht eerst dat het een grap was omdat mijn vrouw Reinders heet. Het bleek toch waar en ik werd overgeplaatst naar Coevorden.” Het huis, waar zij nu alweer zestig jaar wonen, werd eerst gehuurd. Zo’n twintig jaar geleden had het paar het recht van eerste koop en de woning is sinds die tijd hun eigendom.

De woning staat pal aan het spoor, maar treinen zien en horen zij niet meer. “Alleen als die niet rijdt of te laat is, merken we dat”, aldus Jantje.

Vogels

Boer was seinhuiswachter in Coevorden, maar moest zijn werk staken door een hernia. Hij werd volledig afgekeurd. Gelukkig had hij zijn hobby, de vogelsport. “Ik ben al meer dan zestig jaar actief met vogels. Ik kweekte altijd 250 vogels per jaar, maar dat ben ik aan het afbouwen. Dit jaar komen er nog tachtig, volgend jaar dertig. Het kweken van de vogels lukt nog prima, maar het schoonmaken wordt wel een probleem.”

Juist vandaag heeft hij nog acht vogels ingezonden voor het Nederlands kampioenschap in Hardenberg. Donderdag is de officiële opening en worden de uitslagen bekendgemaakt.

Voetbal zit ook in het hart van Roelof. Feijenoord is zijn club, maar ook FC Emmen en vv Dalen hebben zijn warme belangstelling. “Ik heb een scootmobiel en als Dalen thuis speelt, ga ik altijd kijken.”

Onderscheiding Jantje

Jantje Boer-Reinders hielp veel mensen met de huishouding. Zij beleefde veel plezier aan borduren en dat is te zien in de huiskamer. “Maar nu ben ik bezig met het breien van sokken voor de kinderen en kleinkinderen”, vertelt zij.

Mevrouw Boer werd in maart 2021 koninklijk onderscheiden en is daarmee Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij was van 2002 tot 2017 mantelzorger van haar overbuurvrouw Griet Westenberg aan de Kymmelskampen. Zij regelde tot het overlijden van mevrouw Westenberg dagelijks haar medicijnen, verzorgde het avondeten, ondersteunde haar bij het naar bed en het toilet gaan, sloot het kippenhok af en deed nog allerlei klusjes.

“Elke dag na het avondeten”, vertelt Roelof Boer, “bracht zij de krant naar Griet Westenberg en deed al die werkzaamheden.” Eerst kon zij vanuit huis het spoor oversteken, maar later kwamen er hekken te staan. Dan ging zij elke dag op de fiets naar haar overbuurvrouw.

Het echtpaar Boer kreeg twee zonen en een dochter en heeft inmiddels vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Over enkele dagen wordt nog een feestje gevierd.