Coevorden – De kinderen van Petje af Zuidoost-Drenthe in Coevorden beleefden zondag een bijzondere bijeenkomst in De Nieuwe Veste. Op het terrein stond de SpaceBuzz, die astronaut André Kuipers heeft ontwikkeld.

De SpaceBuzz is een heuse raket. De kinderen beleefden een 4D-ervaring door een VR-bril. “Zij maken een ruimtereis”, vertelt Mell Hoesen van de SpaceBuzz. “Zij worden als het ware gelanceerd en door de beweging in de stoelen voelt het echt zo. De motor gat uit en een luik gaat open. Zij zien de aarde dan vanuit de ruimte. André Kuipers vertelt daarbij wat je onderweg ziet. Zo krijg je uitleg over de dampkring en de SpaceBuzz gaat over het oerwoud. We brengen de leerlingen bij wat er met onze aarde gebeurt en waarom we goed voor de aarde moeten zorgen.”

Zij vertelt verder, dat echte astronauten ook een ‘ruimtereis’ maakten met de Spacebuzz en dat zij heel enthousiast waren, zo levensecht was het. Na de ‘landing’ waren ook de leerlingen enthousiast over deze bijzondere ervaring. In De Nieuwe Veste konden de deelnemers hutten bouwen van dozen, meedoen aan een letterspel en ‘op de kop eten’.

De SpaceBuzz is het enige bedrijf dat dit aanbiedt en er zijn in Nederland nog maar twee exemplaren van. “Normaliter kost zo’n bezoek wel wat, maar wij zijn uitgeloot voor dit bezoek tegen een sterk gereduceerd tarief”, aldus Manda Boon, tot en met dit bezoek de vestigingsmanager van Petje af Zuidoost-Drenthe.

Petje af Zuidoost-Drenthe ontvangt buiten schooltijd nieuwsgierige kinderen in de leeftijd 10 tot 14 jaar. De kinderen ontdekken de wereld, doen nieuwe ervaringen op en komen in contact met diverse werkvelden en inspirerende rolmodellen. Bij Petje af ontdekken kinderen hun talenten, vergroten hun wereld, ontwikkelen vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen en een breder perspectief voor de toekomst.

In blokken van vier weken maken de kinderen kennis met zeven verschillende beroepen waarbij zij les krijgen van inspirerende gastdocenten, op bedrijfsbezoek gaan en activiteiten doen die gerelateerd zijn aan kunst, cultuur of gezond gedrag. Na elk blok verzorgen zij een presentatie voor hun ouders/verzorgers.

Afscheid Manda Boon

Manda Boon uit Sleen was als vestigingsmanager de kartrekker drie jaar geleden en nam gisteren afscheid. “De organisatie staat als een huis en ik laat het nu graag over aan Paul Rasink, Yvette Meijer en Pien Nijhof.” Na de start in Coevorden volgde al snel een tweede locatie in Schoonoord. Daarna kreeg Emmer-Compascuum ook een locatie voor Petje af en onlangs werd Dalerpeel er als vierde locatie aan toegevoegd. Op drie locaties zijn de activiteiten op zondag, in Dalerpeel is dat op woensdag. De kinderen uit Dalerpeel voegen zich op zondag bij een andere locatie voor het uitstapje, dat bij elk blok van vier weken hoort.

Hoofdfoto: Esselien de Groot

foto: Petje af Zuidoost-Drenthe