De overheid verzendt maandag 7 juni rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland.

Het NL-Alert testbericht komt binnen via de mobiele telefoon mits die is opgeladen en aan staat. Het is een hard en doordringend alarmgeluid. Het bericht is te zien op het beginscherm van de mobiele telefoon.

NL-Alert waarschuwt en informeert de inwoners bij situaties die bedreigend zijn voor leven en gezondheid. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in je omgeving daarbij. Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel is NL-Alert steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden te zien.

Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moeten worden. De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op.

Testbericht

De overheid zendt tweemaal per jaar een testbericht uit. Het wordt duidelijk aangegeven dat het om een test gaat. Zo is te controleren of je mobiele telefoon berichten van NL-Alert ontvangt.

Er kunnen redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt: de telefoon stond uit of in vliegtuigstand, je had tijdelijk geen bereik of de mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond. Is dat niet aan de hand en werd geen NL-Alert ontvangen: maak daarvan melding bij de leverancier van je mobiele telefoon.