Coevorden/regio – Het themajaar ‘75 jaar vrijheid’ start in de provincie Drenthe in Coevorden. Keep Them Rolling heeft van vrijdag 3 april tot en met woensdag 8 april rond het Kasteel het basiskamp van waaruit de Liberty Tour wordt gereden. Er zijn activiteiten in de gehele gemeente

De start is in Coevorden, omdat Coevorden de eerste noordelijke gemeente is, die 75 jaar geleden werd bevrijd. Op zaterdag 4 april is er een omvangrijk programma met onder andere een kranslegging bij het verzetsmonument en de synagoge. Re-enactmentgroepen bootsen de verovering van de pontonbrug bij de Bentheimerbrug na, in het centrum is een defilé, waarbij de route van de Canadezen wordt gevolgd. Dat gaat gepaard met een historische vlucht. Er zijn optredens van de Dutch Military Pipes & Drums Falcon Guards, Reünie-Orkesten, het Historisch Tamboerkorps van de Koninklijke Marechaussee, Reünie-Orkest Artillerie en de Vrijwillige Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht. Verder is er een static show. ’s Avonds is er een concert van het Militair Orkest.

Zondag 5 april begint met een gezamenlijke kerkdienst en wordt bij de Bentheimerbrug een krans gelegd ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten Brampton en Cliff. ’s Middags, tijdens koopzondag, zijn er allerlei demonstraties en is er muziek in de winkelstraten. ’s Avonds is er een concert van de Bach Academie.

Van maandag 6 tot en met woensdag 8 april zijn er herdenkingen en bezoeken aan scholen in diverse dorpen in de gemeente. Zo is er een herdenking bij het vliegtuigmonument Halifax B II Sleenerzand, een herdenking bij het Onderduikershol Nieuwlande en worden monumenten in Dalerpeel en Nieuwlande onthuld.

De dagen daarna zet de tocht zich voort en vinden er allerlei activiteiten plaats in Westerbork, zoals een vrijheidsoptocht en een filmpremière.

In de gemeente Coevorden vinden volgend jaar nog veel meer activiteiten plaats, zoals een lezing, de herdenking, een optreden van Erik Krikke en de band 7even Bridges in Theater Hofpoort, een kranslegging, demonstraties van re-enactmentgroepen, een optreden Bigband  Coevorden en in september de productie ‘The Armed Man’ van Excelsior uit Oosterhesselen en een groot projectkoor op de Weeshuisweide in Coevorden.

Een overzicht staat op de website ‘Verbonden in vrijheid’ en ook staat informatie op Facebook.

Lees ook:

‘Verbonden in vrijheid’ biedt omvangrijk programma

College stelt subsidie voor 75 jaar vrijheid voor