Coevorden – Burgemeester Renze Bergsma deed bij zijn aantreden op 1 oktober van het afgelopen jaar een oproep aan inwoners en organisaties om hem uit te nodigen om kennis te maken. Dat heeft hij geweten: de verzoeken stroomden binnen en zo ontstond een lijst van bijna 250 uitnodigingen. En: daaraan heeft hij inmiddels voldaan.

“Ik vond het geweldig om te doen en ik heb er veel van geleerd”, is zijn conclusie. “Ik begon wel in coronatijd, dus het was niet altijd gemakkelijk. Bovendien moet mijn agenda natuurlijk ook beschikbaar zijn voor bestuurlijke overleg en andere zaken. Dat werk moet uiteraard doorgaan.” Toch is het Bergsma gelukt om al die mensen en organisaties te bezoeken.

“Ik vind dat dit mede de kern van mijn werk is om de bevolking en alle activiteiten te leren kennen.” Zijn eerste afspraak was overigens al voor zijn installatie. Toen maakte hij een fietstocht met een groep van de LTO, afdeling Coevorden-Emmen. “Zo hebben we goed kennisgemaakt. Vier mensen van dit gezelschap zaten onlangs bij de gemeente aan tafel om te praten over de stikstofcrisis. Ook dan merk je, dat het belangrijk is om elkaar te kennen. We willen er voor hen zijn, al heeft de gemeente op dit moment geen formele rol.”

Zeer gewaardeerd

Om kennis te maken vonden diverse fiets- en wandeltochten plaats om zo met elkaar zaken te kunnen bespreken. “Verder waren er ontbijtsessies, lunches en afspraken met organisaties van Plaatselijk Belang en Dorpsbelangen. Tijdens al deze bijeenkomsten krijg je de mooiste gesprekken, ook over moeilijke thema’s en persoonlijke omstandigheden”, blikt Bergsma tevreden terug.

Hij genoot zonder meer van al die werkbezoeken. “Veel organisaties trokken alles uit de kast voor een mooie ontvangst, al die inspanningen heb ik zeer gewaardeerd. Ik heb gemerkt, dat de vele vrijwilligers met zoveel passie over hun eigen dorpen praten, zij zijn trots op de regio en de cultuur.”

Thuis

Renze Bergsma voelt zich thuis. “De mensen zijn nuchter en kunnen goed relativeren. Bovendien is er zoveel inzet en naoberschap en er wordt veel georganiseerd. De organisatiedichtheid is volgens mij nergens zo groot als in Drenthe. De ontvangsten en alles eromheen waren overweldigend.”

Persoonlijke verhalen

Mooie contacten had hij onder meer met de mensen in Geesbrug over de viering van oud en nieuw. Over het biljarttoernooi in Lootuinen in Coevorden spreekt hij ook heel lovend. “Verder waren de één-op-ééngesprekken heel mooi. Daarin komen ook de dilemma’s van het leven aan de orde. Ik heb contact gehad met mensen, die verlies hebben geleden. Huwelijksjubilea vind ik eveneens fantastisch. Je hoort hoe het leven van mensen is verlopen en zij tonen hun trots op hun familie en omgeving. Ja, die persoonlijke verhalen spreken me aan.” Voorts werd Renze uitgenodigd bij De Inloop van Cosis in Coevorden. De meesten van hen trof hij weer tijdens een vervolgafspraak. Verder maakt hij regelmatig een praatje met mensen, die hij op straat tegenkomt. “Iedereen hoort bij de samenleving en het is belangrijk, dat inwoners zien dat je ook een mens bent.”

Houvast

Hij noemt daarnaast de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. “Dat doet wat met mensen. Zij worden weemoedig en duidelijk is, dat iedereen op zoek is naar houvast en perspectief.

Bedrijfsbezoeken

Het waren niet alleen de persoonlijke bezoeken, maar ook ging hij naar bedrijven en ondernemersbijeenkomsten, waarop hij eveneens met groot genoegen terugkijkt.

Verkiezingen

Kort blikt Bergsma terug op de verkiezingen. “Die zijn goed verlopen, al is het jammer dat de opkomst niet zo groot was. Het college werd uitgebreid. Er kwam een extra wethouder en door het terugtreden van Joop Brink is Joop Slomp ook nieuw in het college. Ook in de raad waren best veel wisselingen, zo ontstaat weer een nieuwe samenwerking. Er zit duidelijk ambitie in de raad en het college. We zijn samen verantwoordelijk om er wat van te maken.”

Dankbaar

Wonen is een belangrijk onderwerp, ook in deze gemeente. Ook voor het gezin Bergsma was het een zoektocht. “Daarom ben ik heel dankbaar dat we een woning in Sleen konden kopen. We zijn heel goed ontvangen en mensen zijn altijd bereid om te helpen, dat is ook fijn voor het gezin.” Dat gezin bestaat uit echtgenote Evalina, zoon Jesse en de dochters Celeste en Livvy.

Nieuwe oproep

De bezoeken zijn Bergsma goed bevallen. “Daarom zal ik na de zomer weer een oproep doen voor kennismakingsgesprekken.”

Hoofdfoto: bij De Inloop van Cosis.

Zie ook:

Renze Bergsma: “Ik ben een meer dan tevreden mens”