Schoonoord – Mevrouw Trijntje Zwols-Wildeboer uit Schoonoord bereikte vandaag de gedenkwaardige leeftijd van 101 jaar. Ter gelegenheid daarvan bracht burgemeester Renze Bergsma haar vanochtend een bezoek, mede op uitdrukkelijk verzoek van de jarige.

Het werd een geanimeerde bijeenkomst in woonzorgcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord in aanwezigheid van de eveneens jarige neef Edwin Wildeboer, haar broer, kinderen en neven.

Mevrouw Zwols wilde graag weten waar de burgemeester woont, waarop die liet weten in Sleen te zijn neergestreken.

Mevrouw Wildeboer, Trijntje, werd geboren in Emmer-Erfscheidenveen. Haar vader kwam oorspronkelijk uit Adorp boven stad Groningen. Hij belandde vanwege zijn werk en ontmoette er Sjoukje Schipper. Zij trouwden en hun eerste kind was Trijntje. Er zouden nog vier kinderen volgen. Later hadden de ouders van Trijntje een winkel in buurtschap Voshaar. Haar oom Piet had een kruidenierszaak in Zweeloo. In 1927 kochten haar ouders een stuk grond aan de Schapendijk tussen Schoonoord en Zweeloo.

Mevrouw Zwols-Wildeboer verkeert in goede gezondheid, maar is wel wat doof en haar zicht wordt wat minder. Verder is zij goed op de hoogte van de actuele zaken en heeft een ijzersterk geheugen. Haar jongste broer (84) is ook present, Hij is naast Trijntje de enige die van het vroegere gezin Wildeboer in leven is. Mevrouw Zwols en haar man kregen twee zoons, van wie de oudste op 59-jarige leeftijd is overleden.

Mevrouw Trijntje Zwols en haar man woonden op diverse plekken in Emmen, zoals aan de Weerdingerstraat en de Nijkampenweg. Op dit laatste adres overleed haar man. Mevrouw Zwols verhuisde daarna naar Angelslo. “Ik had het daar naar mijn zin, maar ik was tachtig en vond dat ik op zoek moest naar wat anders.” Er kwam een aanleunwoning bij Het Ellertsveld. Enige jaren later werd duidelijk, dat de woningen gesloopt zouden worden. Mevrouw Zwols kon terugkeren in een nieuwe woning, maar zij vond het beter dat zij naar Het Ellertsveld zou gaan. In die tijd overleed haar oudste zoon en werd de verhuizing uitgesteld. Uiteindelijk kreeg zij een prachtig appartement met een fraai uitzicht in het woonzorgcentrum. Daar woont zij inmiddels alweer zo’n tien jaar.