Coevorden – Burgemeester Bert Bouwmeester legt maandag 12 augustus een krans bij de gedenksteen van Carl Rabenhaupt in de Nederlandse hervormde kerk in Coevorden. De kranslegging komt voort uit een samenwerking van de Koninklijke Vereeniging Volksvermaken Groningen en Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden. Ook zijn er, vooruitlopend op het 350-jarig ontzet van Coevorden in 2022, contacten gelegd met de stad Münster in Duitsland.

Carl Rabenhaupt stierf op 12 augustus 1675 en werd op 3 september 1675 begraven in de kerk in Coevorden. De toenmalige burgemeester van Groningen onthulde negentig jaar geleden de gedenksteen voor Carl Rabenhaupt.

In 1672 verdedigde legercommandant Carl Rabenhaupt de stad Groningen tegen aanvallen van de bisschop Bernard von Galen van Münster, ook bekend als Bommen Berend. Na een dappere strijd versloeg Rabenhaupt het leger van de bisschop van Münster. In december 1672 bevrijdde Rabenhaupt de stad Coevorden van de troepen van Bommen Berend met behulp van een kaart, gemaakt door de plaatselijke schoolmeester Mijndert van der Thijnen en een biezen brugconstructie over het bevroren water van de stadsgracht. Rabenhaupt werd op 4 januari 1673 benoemd tot burgemeester van Groningen, Drost van Drenthe en gouverneur van Coevorden. Bij de viering van het 250-jarig ontzet van Coevorden in 1922 ontstond het plan voor een monument ter ere van Mijndert van der Thijnen. Dat monument staat in het Van Heutszpark.

Na de ontvangst in het kasteel om 15.00 uur is er om 15.30 uur een wandeling naar de kerk onder begeleiding van trommelaar Albert Metselaar en piekeniers. Om 15.50 uur houdt historicus Ger Kleis een lezing over de geschiedenis van Carl Rabenhaupt, gevolgd door een toespraak van een vertegenwoordiger van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen. De kranslegging is om 16.00 uur.