Schoonoord – Tot en met 22 augustus is er elke donderdag van 11.00 tot 18.00 uur reuze(n)markt op het parkeerterrein van Openluchtmuseum Ellert en Brammert aan de Tramstraat in Schoonoord. Ook vanmiddag werd die gehouden en er waren heel wat bezoekers.

Op het terrein van het openluchtmuseum is op zaterdag 24 augustus van 10.00 tot 17.00 uur nog een reuzenfair. Er zijn zo’n 75 standhouders met de meest uiteenlopende artikelen. Daarnaast zijn er kinderspelen en oude ambachten en verzorgen vrijwilligers demonstraties.

Museum

Het openluchtmuseum geeft een beeld van het leven in Drenthe in vroeger tijden. Naast onder andere een schooltje, een kerk en plaggenhutten zijn er ook een historische drukkerij, historische moestuin, houtzagerij, keuterij (kleine boerderij), kinderboerderij en speeltuin, oude boerenherberg (horeca), smederij, snoepwinkeltje en spinnerij.

Tentoonstelling

Bovendien is er de tentoonstelling ‘Het verhaal achter het Oranjekanaal’. Rond 1850 werd de aanval ingezet op het grote veengebied van Zuidoost-Drenthe. Het bruine goud, de turf, lag hier in overvloed. In 1853 werd gestart met het graven van een kanaal dwars door Drenthe, het Oranjekanaal. In 1856 werd Odoornerveen bereikt. Bij de brug over het kanaal ontstond in 1854 het dorp Schoonoord. Het ontwerp van de tentoonstelling is van de hand van Willem Vugteveen en er is mede vormgegeven door fotograaf Sake Elzinga.

Meer informatie over het museum, openingstijden en entree staat op de website van Openluchtmuseum Ellert en Brammert.