Coevorden – Het Project Bijenstal Ossehaar is al een tijdje gaande en het wordt steeds mooier! En dat niet alleen: het project zorgt voor verbinding in de buurt.

Onlangs heeft de vakjury van het gemeentelijke stimuleringsfonds een positief advies afgegeven voor het verder ontwikkelen van het initiatief aan de Hartog Zilverbergstraat.

Dynamiek

Buurtimker Rutger Schepers en Marjan Nijenbanning, bestuurslid van BSV Ossehaar, zijn hier heel blij mee. “De tuin”, aldus Rutger, “zorgt nu al voor een verbindende factor, de mensen komen een praatje maken en doen we een oproep voor bloembollen of andere spullen, dan komen die er.” Kinderen hebben de bloemenweide ingezaaid en er is reeds een pompoenenfeest gehouden. Ook zaadbommen maken is een leuke activiteit.

“Er ontstaat dynamiek in de buurt”, vertelt Marjan, “we raken veel meer in gesprek met elkaar. Bij buurtfeestjes zie je niet iedereen, hier komen juist die andere buurtbewoners.”

Van opa naar kleinzoon

Rutger Schepers heeft zich met groot genoegen opgeworpen als buurtimker. “Mijn opa was vroeger imker en ik ging vaak met hem mee. Om de bijenstal goed op poten te zetten, zijn we op zoek naar imkers gegaan. In de Ballast zag ik een bordje met ‘Honing te koop’ staan en ik heb maar eens contact opgenomen. En wat bleek? Deze imker, Herman van der Veen, had het vak geleerd van mijn opa. Van der Veen heeft vervolgens zijn kennis aan mij overgedragen. Ook hebben we allerlei materialen gekregen, die vroeger van mijn opa waren.”

Vergroening

De opzet van Bijenstal Ossehaar is te zorgen voor meer vergroening. Rutger en Marjan gingen eerder dit jaar naar een bijeenkomst over biodiversiteit in het gemeentehuis. “We kregen toen meteen 6 kilo bloemzaad van de gemeente”, lacht Rutger. “Dat is ingezaaid door vele kinderen uit de wijk.”

Marjan: “Het veld stond helemaal vol bloemen en er zijn courgettes en pompoenen gezaaid, die deden het prima.”

Er wordt nog een verhalenpad gerealiseerd. Daar zijn verhalen over bloemen, vlinders, bijen en hun functies te vinden. Er staat reeds een informatiebord bij de weide.

Betere wereld

“Het gaat slecht met de bijen. En dat is erg. We willen als BSV graag bijdragen aan een betere wereld in onze wijk op een veilige manier voor onze buurtbewoners”, zo liet BSV Ossehaar weten bij de start van het project.”

Honingopbrengst

Gebleken is, dat de bijenvolken het naar hun zin hebben. “Ik heb”, vertelt Rutger, “er al zo’n honderd potten honing uitgehaald. Die potjes werden voorzien van ons logo en gingen grif van de hand. De honing was dus snel uitverkocht.”

Natuurlijk

De afgelopen weken zorgde de schaapskudde, die op diverse locaties graast, ervoor dat de bloemenweide werd ontdaan van de laatste restjes. Dat is dus op geheel natuurlijke wijze.

Wensen

Binnenkort wordt voor de bijenkasten een bijenstal geplaatst. Een wens is om nog een blokhut te realiseren voor educatieve doeleinden. Het inrichten van een natuurwerkplaats is de ultieme wens.

Cursus

Rutger heeft inmiddels de basiskennis onder de knie. “Ik vind het echt heerlijk. Na een chaotische dag kom ik hier helemaal tot rust. Dat moet ook wel als je met bijen werkt.” In het voorjaar volgt hij een cursus. “Het zou wel fijn zijn als er een tweede imker komt, die meedoet aan de opleiding. Jonge mensen zijn ook heel welkom.”

Via de Facebookpagina wordt iedereen op de hoogte gehouden. Regelmatig verschijnt er een Bijenpost met de laatste informatie.

Ondertussen wordt hard gewerkt om het project verder te ontwikkelen. “Het wordt prachtig volgend jaar!” is de belofte.