Coevorden/regio – Ian en Vince van der Pal uit Coevorden namen een paar jaar geleden het initiatief voor ‘Bergje tegen kanker’. Het resultaat was, dat ruim vijfhonderd kinderen in 2016 de Sallandse Heuvelrug beklommen om aandacht te vragen voor kanker en ervaringen te delen.

Hun ouders Peter en Ryanne beklommen in 2012 de Mont Ventoux voor KWF Kankerbestrijding, maar Ian en Vince konden gezien hun leeftijd niet meedoen. Daarom wilden zij hun eigen berg en vonden die op de Sallandse Heuvelrug. Het werd een groot succes. De tocht werd gestart met een minuut stilte, livemuziek en gedachten aan dierbaren, die vechten of vochten tegen kanker.

Tweede editie

Dat krijgt een vervolg in 2021, vijf jaar na de eerste editie. Toen deden vooral scholen uit de regio Coevorden en rond de Sallandse Heuvelrug mee. Nu wil de organisatie ook andere regio’s bereiken. Daarom is de organisatie uitgebreid en is nu in handen van Nazorgcentrum IntermeZZo en Stichting Bergje tegen kanker uit Coevorden. De familie Van der Pal blijft er dus bij betrokken.

Kick-off/vrijwilligers

Er worden vrijwilligers gezocht om mee te helpen bij de voorbereidingen. Enthousiaste mensen die de schouders eronder willen zetten en willen helpen om ‘Bergje tegen kanker’ in 2021 tot een mooi evenement te maken. Het gaat om allerlei werkzaamheden in de voorbereiding, benadering van basisscholen en handen op de dag zelf.

Er is een kick-off met informatie over het evenement voor potentiële vrijwilligers en andere belangstellenden op maandag 7 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in Nazorgcentrum IntermeZZo aan de Dr. Van Thienenweg in Zwolle.

Waarom Bergje tegen kanker?

Kanker heb je niet alleen en kinderen ervaren dat. In gezinnen waar kanker speelt, in een klas waar een vader of moeder, opa of oma of een broertje of zusje kanker heeft, kinderen worden ermee geconfronteerd. De impact is vaak groot, in het gezin en op school.

Voor volwassenen zijn er allerlei acties als de beklimming van de Mont Ventoux of de Alpe d’Huez, maar kinderen kunnen hieraan niet meedoen. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen deelnemen, bijvoorbeeld in schoolgroepen, groepen van verenigingen of individueel. Ook gezinnen waar kanker speelt, kunnen meedoen.

Aanmelden voor deelname is nu reeds mogelijk. Meer informatie staat op de website en op Facebook.