Coevorden/Sleen – De eerste vrijdag in oktober is de jaarlijkse Nationale Ouderendag. Op vrijdag 4 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Dat is ook het geval in woonwijkcentrum De Schutse in Coevorden en woonzorgcentrum De Schoel in Sleen.

Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen de bibliotheken laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het geeft sfeer en is vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Bovendien kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet zelf meer lezen.

Het Nationale Voorleeslunchverhaal 2019 is geschreven door Maarten Spanjer. Zijn verhaal nodigt de ouderen uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Afgelopen jaren schreven Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015) het Voorleeslunchverhaal.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.