Coevorden – Heel wat belangstellenden namen woensdagavond een kijkje in het pand, dat tot voor kort bekend stond als ‘In de Goorn’ van zorgorganisatie Cosis. Het gebouw aan de Commissaris Gaarlandtlaan in de wijk Lootuinen is inmiddels ingericht voor de opvang van 65 Oekraïense vluchtelingen. De Oekraïners hebben vandaag volop gebakken en de bezoekers lieten zich dat goed smaken.

De opvang in Ossehaar wordt gesloten vanwege de aanstaande woningbouw. Een aantal Oekraïners is onlangs verhuisd naar het voormalige vakantiepark Wolfskuylen nabij Gees en de anderen gaan naar Lootuinen. Daarbij is gekeken naar de locatie van werk en school en of de bewoners de beschikking hebben over een auto. Daarnaast is er opvang in de Ontmoetingskerk in Sleen. In totaal biedt de gemeente Coevorden onderdak aan 190 vluchtelingen uit Oekraïne.

Aan de Commissaris Gaarlandtlaan woonden eerder 24 personen, nu komen er 65 vluchtelingen. Dat betekent wel passen en meten. De verblijfsruimtes zijn ingericht met stapelbedden. Het pand is verdeeld in vier units, de elk een aparte gemeenschappelijke ruimte hebben. Enkele kamers zijn vrijgehouden als bijvoorbeeld studieruimtes. Binnenkort vindt de verhuizing plaats. In de directe omgeving zijn al plannen voor een buurtbarbecue als welkom voor de bewoners.

“Nadenken over scenario’s”

“Volgend jaar moeten we gaan nadenken over scenario’s voor de toekomst”, vertelt André Kolk, projectleider vluchtelingenopvang van de gemeente Coevorden. “Op 4 maart 2025 loopt namens de Richtlijn Tijdelijke Bescherming af.”

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) van de Europese Unie. De RTB geeft in Nederland recht op opvang en medische zorg, onderwijs voor minderjarige kinderen en de vluchtelingen mogen werken. Kolk: “Als die regeling afloopt, moeten we weten wat er gaat gebeuren. Willen de mensen hier blijven, hoe is dan de situatie in Oekraïne en hoe gaat het met de opvang? Allemaal vragen waar we tijdig over moeten nadenken.”