Foto: Coevorder Nieuws/Esselien de Groot.

Regio – De verkiezingen voor de Tweede Kamer verlopen dit jaar anders dan anders vanwege de coronamaatregelen. De verkiezingsdag is woensdag 17 maart. In een beperkt aantal stembureaus per gemeente kunnen kiezers al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart stemmen. Die dagen zijn vooral voor kiezers uit risicogroepen.

‘Vroegstembureaus’

Op de dag van de verkiezingen, woensdag 17 maart, zijn in Coevorden 25 stembureaus open. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn er verspreid door de gemeente per dag drie stembureaus open van 7.30 tot 21.00 uur.

De stembureaus, die op maandag 15 maart geopend zijn: Coevorden: gemeentelocatie Aleida Kramersingel 4; Dalen: MFC De Spinde, Wettringerlaan 1; Aalden: kerkgebouw De Drieklank, Kerkstraat 16.

Op dinsdag 16 maart zijn dat: Coevorden: gemeentelocatie Aleida Kramersingel 4; Sleen: MFC De Brink, De Brink 1; Oosterhesselen: Dorpshuis De Hesselerhof, Beatrixlaan 23a.

Stembureaus 17 maart

De stembureaus op woensdag 17 maart zijn eveneens geopend van 7.30 tot 21.00 uur.  Het gaat om de volgende locaties:

Aalden: kerkgebouw De Drieklank, Kerkstraat 16; Coevorden: gemeentelocatie Aleida Kramersingel 4; Theater De Fabriek, Sint Jansstraat 4; sportaccommodatie De Swaneburg, De Pampert 2; zaal De Loo, Looweg 38; BSV Tuindorp, Wethouder Donkerstraat 32; BSV Binnenvree, Thorbeckestraat 1a; Drostenhal, Van Pallandtlaan 1; MFC Ravelijn Verbindt, Linthorst Homanlaan 1; Dalen: MFC De Spinde, Wettringerlaan 1; restaurant Cornelis, Hoofdstraat 29; Dalerpeel: MFC Het Spectrum, Oranjestraat 2; Dalerveen: Dorpshuis Boerhoorn, Hoofdstraat 133; De Kiel: Dorpshuis De Kiel, Rolderstraat 16; Erm: Pizza & Pasta Bar, Oostereind 1; Gees: Het Pluspunt, Dorpsstraat 85; Geesbrug: Dorpshuis De Tiphof, Lindenlaan 2; Meppen: Brasserie Het Tramlokaal, Mepperstraat 3; Oosterhesselen: Dorpshuis De Hesselerhof, Beatrixlaan 23a; Noord-Sleen: Restaurant Wielens, Dorpsstraat 19; Schoonoord: Dorpshuis, Kerklaan 9; Sleen: MFC De Brink, Brink 1; Steenwijksmoer: Dorpshuis De Schalm, Hoofdweg 47; Wachtum: Dorpshuis De Kom, Middendorp 25; Wezuperbrug: d’Aol Schoelstee, Oranjekanaal NZ 11.

Maatregelen

In de stembureaus worden maatregelen genomen om veilig te kunnen stemmen en het veilig is voor de stembureauleden. Tevoren doen de stembureauleden een gezondheidscheck. Wie hieraan niet voldoet, mag zijn/haar functie niet vervullen. Wie gezondheidsklachten heeft of mogelijk besmet is met het coronavirus mag het stembureau niet in. In de stembureaus wordt erop toegezien dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Kiezers dienen een mondneuskapje te dragen.

Kiezers vanaf 70 jaar

Kiezers, die op de dagen van het stemmen 70 jaar of ouder zijn, krijgen een stempluspas. Zij kunnen in het stemlokaal of per brief stemmen. Zij kunnen ook een volmacht aan een andere kiezer geven. Elke kiezer mag voor maximaal voor drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen. Wat betreft de zorginstellingen: in een aantal ervan mogen alleen de bewoners en het personeel stemmen.

De stemmen van maandag en dinsdag of de stemmen per brief worden in de loop van woensdag geteld. De stembureaus sluiten woensdag 17 maart om 21.00 uur, waarna de stemmen van die dag worden geteld de uitslagen worden bekendgemaakt.

Via de pagina verkiezingen op de gemeentelijke website komt binnenkort meer informatie over de gang van zaken in de gemeente Coevorden. Inmiddels zijn de stempassen verstuurd.