Coevorden – BBC2014 wil nog voor de zomer een definitieve oplossing voor de problematiek rond houtstof van het bedrijf HDF Recycling aan de Marconiweg. “Ons geduld raakt echt op. Niet alleen de omwonenden maken zich grote zorgen, maar ook bij ons heerst ongerustheid over de gezondheidsrisico’s”, zei Ton Soppe tijdens de commissievergadering van afgelopen week.

Herhaaldelijk drong Soppe aan op een vlotte behandeling van deze kwestie. “Het onderzoek naar de schadelijke houtstof gaat veel te traag.” Diverse malen trokken aanwonenden van de Parallelweg en Beukenlaan (achter het politiebureau) aan de bel om aandacht te vragen voor hun zorgen.

Besmeurd met houtpulp

In 2018 vestigde het bedrijf zich aan de Marconiweg in Coevorden neer, net over het water aan de Parallelweg/Beukenlaan. Vrijwel direct was er overlast. Er wordt hout geshredderd en het hout wordt besprenkeld met water. Ramen, deuren, dakgoten, tuinmeubilair: alles is besmeurd met houtpulp. “Bovendien”, zo vertelden de bewoners afgelopen jaar, “de stof is schadelijk voor de gezondheid, er zitten zware metalen en paks in.” HDF Recycling liet vorig jaar weten, dat wordt gewerkt aan een passende oplossing om verdere problemen te voorkomen.

Eerder al vroeg Ton Soppe aandacht voor de kwestie. “In 2019 bleek er totaal geen voortgang in de zaak te zitten. Ik heb toen zelf poolshoogte genomen en een bezoek aan de omwonenden gebracht. Al snel bleek mijn gevoel van ongerustheid bevestigd en de klachten van de bewoners zijn absoluut gegrond. Wat doet deze houtstof met de gezondheid?”

Nog steeds geen uitzicht op oplossing

Soppe meldde afgelopen dinsdag, dat er steeds steeds geen uitzicht is op de oplossing van de problemen. Hij stelde de vraag of de gemeente een vrijstellingsprocedure heeft gevolgd wat betreft de categorisering van het bedrijf. Niet alle bedrijven mogen zich er vestigen. “Burgemeester Bert Bouwmeester heeft toegezegd dat de raad zo spoedig mogelijk inzage krijgt in de benodigde stukken. Ook de uitkomst van de tweede meting van de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst), waarbij bewezen moet worden of de overlast inderdaad van HDF afkomstig is, zal binnenkort met de raad gedeeld worden.” Soppe is benieuwd naar het plan van aanpak van de gemeente om de overlast een halt toe te roepen.

BBC2014 wil in ieder geval dat er voor de zomer een oplossing komt. “De aanwonenden hebben daar recht op. De onzekerheid knaagt en de overlast heeft veel te lang geduurd.”

Lees ook:

“Wij maken ons zorgen om gezondheid”

BBC over rapport HDF: “Dit kan niet waar zijn”

Klachten over bedrijf: langdurige en kostbare kwestie