Regio – In de gemeente Coevorden wordt tot 2023 een groot deel van de straatverlichting vernieuwd en verduurzaamd. Daarmee is reeds in 2018 begonnen. Lampen die niet meer leverbaar zijn of veel energie gebruiken, worden vervangen door energiezuinige en duurzame ledverlichting.

Dit jaar wordt onder andere de verlichting in Sleen, Aalden, Zweeloo, Benneveld en Achterste Erm aangepakt. Daarnaast worden nog een aantal lichtmasten in De Kiel en Noord-Sleen vervangen. De gemeente gaat de oude armaturen vervangen en in sommige gevallen ook de masten. De plek van de lantaarnpalen blijft hetzelfde.

De armatuur ziet er anders uit en de ledverlichting is ook ander licht, namelijk wit licht. Daardoor ontstaat een ander straatbeeld. De kleur en zichtbaarheid zijn beter voor weggebruikers. Veel mensen ervaren het alsof alsof er minder licht is vergeleken met de oude lantaarnpaal. Toch is dit niet het geval. Wel is er minder zogenoemd strooilicht, licht dat naar achteren schijnt. Ledverlichting kent ook een nadeel. Het licht geeft bij de bron veel licht, dit kan vervelend zijn in een woonkamer. Inwoners kunnen contact opnemen met de gemeente als ze hiervan last hebben. De gemeente kijkt dan samen met de inwoners naar een oplossing. Alle armaturen branden tussen 23.00 uur en 6.00 uur minder fel. In de nachtelijke uren is het, aldus de gemeente, niet nodig om de verlichting volop te laten branden.

Tijdschema

Het tijdschema ziet er als volgt uit: Aalden, 20 september t/m 6 oktober; Benneveld, 7 t/m 13 oktober; Zweeloo, 14 t/m 20 oktober; De Kiel, 21 t/m 22 oktober; Noord-Sleen, 25 t/m 29 oktober; Achterste Erm, 1 t/m 5 november; Sleen, 8 t/m 25 november.

Foto: de gemeente wordt voorzien van ledverlichting in drie uitvoeringen.