Dit jaar is er volop aandacht voor het erfgoed van Vincent van Gogh. De wereldberoemde kunstenaar heeft 140 jaar geleden rondgelopen in de gemeente, met name Zweeloo. Er wordt een haalbaarheidsonderzoek voor een cultureel beleefcentrum in Zweeloo gestart.

Dat liet het college vandaag weten tijdens de presentatie van de begroting. “We werken met onze projectpartners aan ee blijvend aanbod. Het college wil voortbouwen op de goede samenwerking met de ondernemers, ToReCo, Marketing Drenthe en andere gemeenten. Van Gogh biedt daarbij mooie kansen voor Zweeloo.”

Dit jaar werden fiets- en wandelroutes en doorkijkpanelen gepresenteerd en waren er diverse evenementen in het kader van Van Gogh.

Slag bij Ane

Verder wordt nu reeds gekeken naar 2027. Dan is het achthonderd jaar geleden dat de Slag bij Ane plaatsvond. De slag tussen het ridderleger van de Utrechtse bisschop Otto II van Lippe en een boerenleger onder leiding van Rudolph van Coevorden was één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis.

Samen met de gemeente Hardenberg en andere partners wordt gesproken over dit jubileum om de regio op de kaart te zetten. Aspecten zijn cultuur, historie, toerisme, samenwerking en onderwijs.