Coevorden – De ‘uitvoeringskracht’ van de gemeente staat onder druk. “Er komen steeds meer taken bij”, aldus burgemeester Renze Bergsma bij de presentatie van de gemeentelijke begroting.

“Wij anticiperen daarop. Het zijn mooie ontwikkelingen dat we kijken hoe we gezamenlijk slimmer kunnen werken. We moeten goede mensen aantrekken en die vasthouden.” Dat laatste is nogal een probleem. “Mensen werken hier graag, zo horen we wel, maar vaak stromen mensen door naar een grotere gemeente of groeien door naar een andere functie. We trekken ook wel mensen van buiten de overheid aan, die kennis van zaken hebben.”

De burgemeester stelde, dat de gemeente klein genoeg is om korte lijnen te hebben. “Soms is de organisatie kwetsbaar door solofuncties. Dat moeten we beter organiseren.”

Overigens speelt het probleem niet alleen hier, veel gemeenten hebben ermee te kampen. Het betekent, dat het aantal relatief onervaren medewerkers stijgt en dat is minder effectief dan iemand met ervaring. Door de hogere uitstroom ligt het gevaar op de loer dat cruciale kennis verdwijnt.

“Een goede en aantrekkelijke werkgever zijn is daarom van levensbelang”, aldus het college.