Ik heb het weer eens gedaan.

Gereageerd op een Facebookbericht. Dom.

Terwijl toch juist ik moet weten hoe die dingen werken. Dat je je nooit, maar dan ook NOOIT, in openbare discussies moet mengen op feestboek. Dat wordt een welles-nietes tot en met.

Aanleiding was een bericht over lachgas. Er stond te lezen dat Coevorden in navolging van de gemeente Assen ook werk wil maken van het aan banden leggen van het gebruik van lachgas. Burgervader Bouwmeester denkt daarbij aan een verbod ten tijde van bepaalde evenementen of bepaalde periodes.

Ik typte daarop spontaan “Hoezo ten tijde van bepaalde evenementen of periodes?! Wat te denken van “gewoon altijd” en daarmee een statement maken?”

Ene Roelie vond dat maar onzin. Coevorden moest zich maar druk maken over het parkeerprobleem, dit was helemaal niet aan de orde volgens haar. Toen ik zei dat ze dan maar eens op stap moest gaan op een zaterdagavond en zich dan kon verwonderen was het antwoord dat ze zo vaak op stap ging zaterdag.

Daar hield ik mijn typevinger heel verstandig in bedwang en dacht alleen nog maar “Hé Roelie; goed van jou, jij komt dus op de juiste plekken! Daar waar je gezellig bijpraat met bekenden, een borreltje drinkt en misschien ook nog een dansje maakt op fijne muziek.” Vind ik klinken als een leuke avond.

Ik kan heel veel variaties bedenken op een leuk uitje trouwens. Oók (nee, niet zélfs!) in Coevorden.
Je kan kiezen van een high tea tot lekker etentje, borrelen of film, dansen of (verrassend!) naar het theater. Vind ik met mijn 48 jaar hartstikke leuk!

Echter;
In Coevorden wonen ook jongeren (inclusief twee huispubers van mijzelf).
En als de oudste daarvan op stap gaat vind ik dat spannend. Niet vanwege een biertje (met mate graag) of te laat thuiskomen.
Wel vanwege bepaalde horecagelegenheden die het doodnormaal vinden dat ze ballonnen lachgas verkopen. Is toch legaal? Wat is het probleem dan?!

Citeren vanaf de website Jouw GGD zou hier teveel plek innemen. Lees het zelf, mocht het u interesseren. Mij wel, daar praat ik ook over met mijn pubers en hoop dat ze vervolgens de juiste keuzes maken.

Assen en Emmen zijn er al uit. Coevorden wil nog niet aan een totaalverbod. Dat een verbod tijdens bepaalde evenementen of periodes niet onverstandig is blijkt wel uit “bepaalde feestjes op bepaalde weides” van afgelopen jaar. Maar zolang op zulke evenementen geen handhaving te vinden is en iedereen een andere kant opkijkt voelt een organisator (en horeca-ondernemer) zich oppermachtig en heeft sch… aan regels, om met Mooi Wark te spreken.

Daarom, en voor de Coevorder jongeren die nou niet bepaald veel keuze hebben aan uitgaansgelegenheden, maak gewoon een statement! Lachgas kan gewoon niet, nooit! Lachen met vrienden wel, zingen, dansen, je jeugd vieren: ja!

En Roelie? Die nodig ik bij deze uit voor een avondje theater. Parkeren voor de deur is gratis.