Ik date. Onverwacht.

En de meneer die vond dat ik daaraan toe was, vindt dat we dat nog even onder ons moeten houden. Omdat anders zijn schema in de war komt. En nu lig ik wakker met mijn date, al nachten lang. Omdat hij maar blijft praten en vertellen. En ik luister. Ik lach. En af en toe laat ik een traan.

Hij vertelt over zijn leven hier, in Nederland. Mijn land waar hij terecht kwam als vluchteling en dat nu ook het zijne is. Waar hij negen jaar, negen maanden, een week en drie dagen in een azc woonde, zichzelf Nederlands leerde, een uitkering weigerde en rust vond in Zwolle. Het land waarvan hij de taal beheerst maar niet de cultuur.

Ik kijk door zijn indringende, donkere ogen naar Nederland: daar waar kinderen zwemles krijgen, met bushaltes in dorpen waar slechts eens per maand iemand wacht misschien maar, waar de bus altijd precies op tijd stopt, waar men afscheid neemt van een ziek konijn als ware het een mens. Waar men open, eerlijk en duidelijk is. Maar hij verwondert zich ook over de vele burn-outs, de eenzaamheid, het gezeur. Hij zal altijd toeschouwer blijven. In het azc is hij zijn thuisgevoel verloren, in Irak zou hij zijn leven verloren hebben. Hier is hij de eeuwige asielzoeker, daar zou hij een totaal andere man zijn geworden als daar de kans voor was geweest. Voor alles is een prijs.

En ik, ik hang aan zijn lippen, want hij is een geboren verhalenverteller. Ik ben verliefd op zijn woorden geworden, zijn manier van schrijven. Ik zie alles voor me en voel zijn angst, verdriet en vreugde. En het mooiste is: als de man die ons gekoppeld heeft er niet geweest was had ik dit nooit ervaren. Die man was mijn boekverkoper. Hij vond dat ik als ‘leesdate’ HOLLAND van Rodaan Al Galidi moest lezen, het vervolg op ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’.

Dankjewel daarvoor Harm Jan van The Readshop Coevorden. En al gooi ik nu je schema in de war, je moet doorgaan met je leesdates, want daar krijg je mooiere mensen van! Van lezen sowieso; de Boekenweek start 7 maart met als heerlijk thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’. Koop een boek, maar dan wel bij je eigen, lokale boekwinkel. Daar krijg je er, behalve het boekenweekgeschenk, ook gratis een beetje liefde bij namelijk.