Boos ben ik, dat het zo uit de hand kan lopen. De coronamaatregelen, daar lijkt het niet meer om te gaan. Relschoppers komen uit alle delen van het land naar de plaatsen waar demonstraties zijn. Het gaat hen om vernielingen, confrontatie met de politie en het plunderen van winkels, het vernielen van horecaterrassen, het ingooien van ramen bij een ziekenhuis en het brandstichten in een testlocatie. Mensen komen overal vandaan en gaan enorm tekeer om maar rotzooi te kunnen trappen. Kijk en luister naar de filmpjes. Kijk wat er gebeurt en het gelach als er weer iets wordt vernield. Dieptriest.

En wie krijgen de schuld? De politie, de overheid, de media. Laten de relschoppers eerst de schuld bij zichzelf zoeken, jullie veroorzaken zoveel ellende en gevoelens van angst bij mensen en dieren.

Via sociale media circuleren berichten over een demonstratie in Coevorden onder het motto “Wij laten ons in Coevorden ook niet kennen.” Kwalijk kopieergedrag. Het zou juist mooi zijn als Coevorden zich onderscheidt door niet te gaan rellen.

Het gros van de Nederlandse bevolking blijft thuis en keurt de acties af. Het zijn altijd minderheden, die de aandacht op zich vestigen. De vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog moeten ook maar eens afgelopen zijn. De reacties die daarop duiden, komen van mensen die dat zelf niet eens hebben ervaren. We hebben volop vrijheid. Die vrijheden worden op dit moment wat beperkt met maar een doel: bestrijding van het coronavirus. Zodat we straks weer alle vrijheid hebben.

Er zijn heus vreedzame demonstranten, maar die gaan wel naar verboden demonstraties. En dan de kijkers: bij rellen in Apeldoorn moesten verrassend veel mensen hun hond uitlaten en de route ging langs de locatie van de rellen. Sensatiezoekers zijn dat, die hebben er evenmin iets te zoeken. Leuk hè, om daarvan filmpjes te maken. Het is zó vermakelijk. Ga toch naar huis of neem een andere route met de hond. Blijven zij op de plek des onheils, dan komen zij middenin de menigte terecht en kan het zijn dat zij ook te maken krijgen met het ingrijpen van de politie. Ga dan achteraf niet klagen, dan had je je maar uit de voeten moeten maken.

En dan die vader in Amsterdam. Die nam zijn kinderen mee om te zien hoe het eraan toeging. Ach ja, jong geleerd is oud gedaan. Je kunt niet vroeg genoeg met ‘opvoeden’ beginnen. En dan de uitspraak “Als de politie mijn kinderen slaat, kan iedereen dat zien.” Is die man daarop uit? Laat die kinderen toch thuis, die hebben er part noch deel aan.