Als ik in het centrum loop, krijg ik regelmatig de vraag wat ik vind van de herinrichting van de centrumstraten. Het houdt de gemoederen bezig. Voordat ik een definitief oordeel geef, wil ik graag eerst het eindresultaat zien. Ik heb voor mezelf nog niet uitgemaakt wat ik ervan vind. Wel heb ik natuurlijk mijn gedachten erover. Bijzonder aansprekend vind ik de bestrating in het midden niet, maar daaraan kan de inrichting met bankjes, groen en lantaarns veel doen. Het eerste bankje, nou zeg maar gerust bank, is vandaag geplaatst.

Wat mij vanmiddag wel opeens opviel, is dat de bestrating Friesestraat-Noord en het andere deel van de Friesestraat (te) veel op elkaar lijken doordat er in beide delen een rijbaan in het midden is. Als je vanaf de rotonde bij het station de straat inkijkt, lijkt het een doorgaande weg. Ook daarvoor hebben bankjes en groen hun functie. Toch is er wel een verschil: de vlaggen hangen slechts in één deel van de straat.

Ik had het van die gelijkenis tussen beide delen van de Friesestraat nog niet gedacht of er kwam een auto de straat in, die inderdaad bij de Schoolstraat rechtdoor reed. Daar kwam de auto wat in de knel door de fietsers, maar de bestuurder liet zich niet van de wijs brengen en zette koers naar de Markt. Misschien is het een idee om alvast bij de Schoolstraat een verkeersbord te plaatsen, dat aangeeft dat de Friesestraat tussen Schoolstraat/Molenstraat en Markt alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers?

De voetgangerszone is nu wel een stuk smaller en er staat een woud aan reclameborden en uitstallingen. Ben benieuwd hoe dat straks gaat uitpakken. Ik weet, dat veel mensen de stenen voor de winkels vervelend vinden. Het zou funest zijn voor hoge hakken en bij regen en sneeuw kunnen die glad worden. Dat zou best eens kunnen, maar op zich vind ik die steensoort wel mooi. Dat past meer bij het thema historie, dat de gemeente zo hoog in het vaandel heeft staan, dan de andere bestrating.

Het kernwinkelgebied bestaat uit de Friesestraat (voor de Gansehof tellen alleen de winkels aan de Friesestraatzijde mee als kernwinkelgebied) en de Bentheimerstraat tussen de Markt en Rijnsestraat/Tuinstraat. Wel grappig, dat zogenoemde voortschrijdend inzicht. Want jaren geleden werd juist gesproken over het realiseren van rondjes om de lengte van de winkelstraten te doorbreken.

De gemeente komt binnenkort met een parkeermodel. Geen overbodige luxe, want de verwijzing naar parkeerplaatsen is al sinds jaar en dag abominabel. Met name toeristen reden zich de afgelopen maanden overal vast, omdat zelfs geen tijdelijke verwijzingen waren geplaatst. Dat kan beter.

Het braakliggende terrein aan de Sallandsestraat, overigens geen kernwinkelgebied, is inmiddels in gebruik genomen. Nee, niet voor woningbouw, maar als stortplaats. Ik vraag me altijd of wie het in zijn/haar hoofd haalt om her en der spullen te dumpen.

Ik hoop, dat ik na afronding van de werkzaamheden kan zeggen dat het mooi is geworden. Nog even geduld dus.