De conceptvisie binnenstad Coevorden van stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond bevat mooie elementen en het zou prachtig zijn als die allemaal verwezenlijkt kunnen worden.

Wel bleef één zin bij mij hangen: Het huidige parkeren op de Markt wordt verplaatst en verspreid over de binnenstad. Want of dat zo’n goed idee is?

De Weeshuisweide krijgt een groene invulling en daarin passen parkeerplaatsen niet, zo staat in het rapport. Dat is natuurlijk zo klaar als een klontje. Om het groene hart te versterken, blijft op de Markt een kwart van het aantal parkeerplaatsen over. Wel komen er nieuwe parkeerplaatsen op de Molenbelt en het Bogasterrein. Ik vraag me of dat voldoende is om de stroom van toeristen, die Coevorden wil gaan trekken, kan opvangen.

Volgens de visie van De Zwarte Hond is een integrale visie op mobiliteit door het goed aangeven van parkeerroutes in de maak. Dat heb ik de afgelopen tien jaar al meer gehoord. Ja, ik weet het: tijden veranderen en dan klinkt al snel de term voortschrijdend inzicht. Dus ook over parkeren zijn andere ideeën ontstaan.

In veel steden/stadjes zie je juist grote parkeerterreinen aan de rand van de stad. Of, als de parkeerterreinen wat verder weg zijn, kan worden gezorgd voor vervoer naar en van het centrum. In Coevorden zijn en komen wel parkeerterreinen/-terreintjes aan de randen van de centrumstraten, maar dat zorgt naar mijn mening voor versnippering.

Maar, wie weet komen de plannenmakers met verrassende oplossingen om al het verkeer te verdelen over die parkeerterreinen. Het is helaas na diverse jaren nog steeds niet gelukt om goed te verwijzen naar de locatie voor lang parkeren bij De Swaneburg.

Ik wens de makers van een goede parkeerrouting veel succes en inspiratie, zodat een prachtig plan ontstaat. Ik ga uit van een positieve afloop.

 Esselien de Groot

 

 

 

 

 

Meer lezen? Kijk dan op

Zwarte Hond presenteert ambitieuze plannen voor binnenstad