Het is duidelijk, dat er wat moet gebeuren in de vorm van versoepelingen. De ondernemers staat het water zo langzamerhand tot boven de lippen. Het gaat niet alleen om starters. De ondernemers, die nog wat vet op de botten hadden, zijn dat nu wel kwijt. De steunpakketten zijn bij lange na niet toereikend om de verliezen op te vangen. Allerlei gedachten bestormen mij de laatste weken over de huidige situatie.

Kanteling

De mening van de Nederlanders is de laatste weken wat gekanteld. Ik betrap me er zelf ook op. Waren er eerder niet-essentiële winkels, die worden nu zo langzamerhand ook essentieel. Er lopen mensen rond met coronakapsels en met kromme tenen in hun schoenen, omdat zij niet naar de pedicure kunnen. De detailhandel en de horeca roeren zich ook steeds meer en oefenen steeds meer druk uit. Er is natuurlijk al veel uitgelekt, maar vanavond wordt pas definitief duidelijk wat er al dan niet gaat gebeuren. Ik hoop, dat er een behoorlijke versoepeling komt. Natuurlijk hoop ik voor de ondernemers in welke branche dan ook dat er meer mogelijk is. Dat kan zeker in Drenthe. En ik snak naar een avondje theater of even een terrasje pakken. Toch zal ik, en hopelijk velen met mij, de nog geldende maatregelen in acht nemen om een volgende lockdown te voorkomen.

Duivels dilemma

Het geeft echter geen pas om politici voor rotte vis uit te maken. Zij krijgen de meest idiote verwensingen naar hun hoofd. Zij werken zich een slag in de rondte, ongeacht of u voor of tegen de maatregelen bent. Ongeacht welke politieke voorkeur u heeft. Elke oppositie bepleit het beter te doen dan de zittende coalitie. Dat is het politieke spelletje. Ja, er zijn soms verkeerde keuzes gemaakt, maar ga er maar aan staan. Het is zo gemakkelijk praten vanuit je luie stoel. Ook zij voelen al geruime tijd druk, die alleen nog maar wordt opgevoerd. Het is een duivels dilemma.

Eigen keuzes

Ik heb het plan van Herstel.nl gelezen en daarin valt mij in het bijzonder de zinsnede “Meer vertrouwen in eigen keuzes van burgers (wat een vreselijk woord, ik kies voor bevolking of inwoners) en organisaties. Burgers krijgen meer keuzevrijheid om hun eigen voorkeuren in te vullen.” Dat was juist één van de kenmerken van de zogenoemde intelligente lockdown van vorig jaar. Bepaalde groepen trokken zich niets van de maatregelen aan. De eigen verantwoordelijkheid bleef achterwege. De dringende adviezen hielpen niet, waardoor werd ingegrepen en er een harde lockdown kwam.

Social media

Ik probeer zoveel mogelijk reacties onder coronaberichten te vermijden. Toch wint mijn nieuwsgierigheid het soms. Het is bizar, dat zelfs mensen die zinnige opmerkingen maken gelijk bij de enkels worden afgezaagd. Zij zouden angstig zijn, meelopers zijn en meer van dergelijke bewoordingen passeren de revue. Vaak gaat het daar helemaal niet om, maar gaat het om gezond verstand. Misselijkmakend vond ik het dat -toen er in het weekend enkele ongevallen in den lande plaatsvonden- er meteen de avondklok werd bijgehaald. Die zou ervoor zorgen, dat mensen zich moeten haasten om op tijd thuis te zijn. Die avondklok vind ik overigens nog het minste probleem, vooral in deze tijd.

Massaal

Zo langzamerhand ben ik er ook voor om de boel weer open te gooien. Velen zijn daarbij gebaat en zullen zich heus wel houden aan de maatregelen, die dan nog gelden. Dat geldt zeker voor deze regio. Anderen gaan meteen volledig los. Openstelling: OK, maar let op uw eigen handelen. Ik vind het bizar, dat mensen steeds weer de drukte opzoeken. Kun je schaatsen: dan gaat iedereen naar Giethoorn. Is het lekker voorjaarsweer: dan gaan ‘we’ massaal naar het strand om eerst in de file te staan. Dat geeft al aan, dat het te druk is. Recreëren kan ook heel goed in de eigen omgeving, zeker in onze regio.