Kan het ons niet schelen?

Ik had een voornemen voor het nieuwe jaar en dat voer ik meteen uit: ik start weer met mijn wekelijkse column, zoals die eerder op papier te lezen was en nu dus online. Ik werd regelmatig gevraagd naar mijn column, dus het is weer tijd!

Het kan niet anders dan dat ik begin met de jaarwisseling. Er is voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, de illegale verkopen nog daargelaten. Ergens in het land, zo las ik, was een jongen die voor 5.000 euro aan vuurwerk had gekocht. Nou, leuk om dat niet als sneeuw voor de zon, maar in de mist te zien verdwijnen.

Ik ben geen klimaatdrammer -op de derde plaats geëindigd in de strijd om het woord van het jaar-, maar ik kan dat knooien -hét Drentse woord van 2019- niet echt waarderen. Kan het klimaat ‘ons’ (lees de afstekers van grote hoeveelheden vuurwerk) dan echt helemaal niets schelen? Kan het ons niet schelen, dat mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn of hun toevlucht elders zoeken? Kan het ons niet schelen, dat dieren helemaal uit hun doen zijn? Kan het ons niet schelen, dat er vernielingen zijn?

Velen die ik spreek, hadden geen vuurwerk. Dat betekent dat een ander deel van de bevolking nog eens extra heeft uitgepakt rond de jaarwisseling om de mist nog eens te verergeren.

De vuurwerkregels zijn natuurlijk een lachertje. Afsteken van vuurwerk mag op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot net na de jaarwisseling 2.00 uur. De verkoop startte zaterdag en dan brandt het vuurwerk (gelukkig figuurlijk) in de zakken van de kopers. Hoppa, dan liever de lucht in om met Van Speijk te spreken.

Handhaving? Een woord, dat steeds de kop opsteekt. Handhaving is bij vuurwerk zeker nauwelijks mogelijk en ook op vele andere fronten ontbreekt het daaraan. Ik speel de politie niet de zwartepiet (gevaarlijk woord) toe, het is ondoenlijk om met de bezetting volop te handhaven.

En o wee, als iemand wat zegt tegen iemand die vuurwerk afsteekt: je riskeert een fiks pak rammel, al is dus dat gelukkig niet in alle gevallen zo. En dan het geweld tegen hulpverleners. Het toppunt vond ik wel, dat vuurwerk werd gegooid naar een rouwstoet in Ede. Wat is er dan mis in je hoofd?

Afgelopen week zag ik iemand nog gevaarlijk bezig. Er was een stuk vuurwerk afgestoken, maar dat brandde nog. De man in kwestie ging ernaar toe om dat projectiel met een stokje te bewerken. Ik hield mijn hart vast, want dat ding zou maar exploderen.

Dan de vernielingen: er is voor 15 miljoen schade aangericht. Toen ik gisteren naar het nieuws keek, zag ik de meest vreselijke vernielingen. Wat is er aan de hand in Nederland? Bij allerlei uitingen van geweld zijn er steeds meer verdachten van 13, 14 of 15 jaar. Het moet al met al niet gekker worden!

In Coevorden is de jaarwisseling overigens vrij rustig verlopen, al leek het al enkele weken lang oud en nieuw.

Ik wens iedereen een fijn en veilig 2020!