Gees – Aan de Dorpsstraat in Gees bij De Herbergier en tegenover De Zwerfkei werd vorige week een publieke laadpaal voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Aan de paal kunnen twee auto’s tegelijk worden opgeladen. De laadpaal is toegankelijk voor iedereen.

De laadpaal komt voort uit de ideeënronde van het Dorpsbudget 2021. De paal is eigendom van Allego, een firma waarmee de provincies Groningen en Drenthe een overeenkomst hebben. Allego exploiteert meer dan 26.000 laadpalen in Europa. De gemeentes bekijken waar laadpalen nodig zijn. In Gees wonen relatief veel oudere mensen die hun kinderen en kleinkinderen op bezoek krijgen. En die hebben steeds vaker een elektrische auto. Ook zijn er veel meerdaagse toeristen en dagrecreanten. De uitbreiding van het aantal wandel- en fietsroutes en knooppunten brengt meer daggasten met elektrische auto’s naar Gees.

Als de laadpaal veel gebruikt gaat worden is de aanleg van een tweede paal op een andere plek in het dorp eventueel een mogelijkheid. Een ander toekomstidee is dat de stroom die voor het opladen van de auto’s wordt gebruikt, wordt geleverd door Energiecoöperatie Geeserstroom. In de toekomst wordt gekeken in hoeverre de exploitant hiertoe contractueel mogelijkheden heeft. Opladen van je auto kan vanaf vandaag met contactloos betalen of een app. Meer informatie staat op de website van Allego.