Houtkachels lijken ieder jaar populairder te worden. Sommige mensen zetten de centrale verwarming liever een graadje lager en stoken in de winter wat extra hout. Het klinkt gezellig en soms wordt gedacht dat het de portemonnee kan ontzien, maar er gelden wel regels waarmee je rekening moet houden. Niet iedereen staat te juichen als een buurman vrolijk rook uit de schoorsteen pompt, dus het is slim om te weten wat er wel en niet mag. Tuurlijk zijn er ook voldoende manieren om het binnen aangenamer te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van een ventilatorkachel, waarmee je de warmte veel gerichter de ‘ruimte’ in kunt blazen en het sneller warm wordt in huis.
Uitstootnormen houtkachel
Een houtkachel moet voldoen aan bepaalde eisen voordat de verkoper hem in de winkel mag zetten. Er is een Koninklijk besluit waarin staat dat een kachel aan bepaalde uitstootregels en een minimumrendement moet voldoen. In Europa mogen houtkachels niet zomaar verboden worden, maar sinds januari 2022 moeten ze wel passen binnen de richtlijnen. Dus ga je een houtkachel kopen kijk dan wel goed of deze ook binnen deze normen valt. Dit betekent dat een kachel nog maar 40 milligram fijnstof per kuub de lucht in mag blazen en een rendement van minstens 65 procent moet halen. Sommige verkopers roepen graag dat het rendement ruim 75 procent is, maar het is verstandig om niet te veel op claims af te gaan en de echte cijfers te checken.
Plaatsing rookgasafvoer
Er bestaan richtlijnen voor waar de rookgasafvoer moet worden neergezet. Het is geen keiharde wet, maar het is handig om ze te volgen om narigheid met rook of warmte afvoer te voorkomen. Niemand zit te wachten op een onhandig geplaatst kanaal dat voor rookoverlast zorgt, dus het is verstandig om een expert te vragen hoe je de schoorsteen en afvoer het beste kunt installeren.
Brandstof
Een houtkachel mag alleen branden op schoon hout met een vochtigheid van minder dan 20 procent. Zaagsel en snoeiafval lijken misschien goedkoop, maar zijn niet toegestaan en kunnen voor flink wat roet en gevaarlijke stoffen zorgen. Chemisch behandeld of verlijmd hout hoort ook niet in de kachel. Het kan even wennen zijn om eerst het vochtgehalte van hout te meten, maar het scheelt een hoop vieze rook en problemen met de kachel.
Onderhoud kachel
Het is niet verplicht om elk jaar een monteur langs te laten komen, maar het is wel slim om de kachel regelmatig te laten nakijken en het rookkanaal schoon te laten maken door een schoorsteenveger. Dit voorkomt verstoppingen en brandgevaar. Sommige verzekeringen stellen onderhoud zelfs als voorwaarde om een schadeclaim te kunnen indienen. Het is een kleine moeite om even te checken of alles nog goed werkt, want een verstopt rookkanaal levert vaak meer ellende op dan je denkt.
Keuring
Er is geen verplichte keuring voordat je een kachel gaat gebruiken, maar deskundig advies kan geen kwaad als je voor het eerst een houtkachel in huis neemt. De installatie is soms lastiger dan mensen verwachten. De rook moet veilig naar buiten kunnen en de kachel moet in een goede staat verkeren. Een specialist kan controleren of je alles op orde hebt, zodat je geen onverwachte problemen krijgt.
Regels gemeente
Elke gemeente mag eigen beleid maken voor houtstook in huis en buiten. Denk aan vuurkorven in de tuin of buitenhaarden op het terras. In het omgevingsplan kunnen regels staan die je niet wilt negeren, want een boete is nooit gezellig. Het is handig om te weten welke afspraken er in de buurt gelden, zodat je geen ruzie krijgt met mensen die klagen over rook of overlast.